Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Darabokban jön az új Windows

2004.08.30. 12:16
A Microsoft 2006-ra ígéri a Longhorn megjelenését, a határidők miatt azonban a cég feláldozta az operációs rendszer egyik fő összetevőjét, a WinFS fájlrendszert, amit így csak később jelentetnek meg.
A Microsoft pénteken bejelentette, hogy 2006-ban dobja piacra az egyelőre Longhorn kódnéven futó új operációs rendszerét. Most első alkalommal határozta meg nyilvánosan a szoftvercég a Longhorn megjelentetésének időpontját, írta a Wired.

Kompromisszum

Az új Windows elkészülése időre azért is fontos a cégnek, mert két évvel ezelőtt számos nagyvállalati ügyfelét rávette, hogy írjon alá hosszú távú szerződéseket, melyek lehetővé teszik a szoftverek folyamatos frissítését ahelyett, hogy minden egyes új termékért fizetni kellene.

Hogy a Longhorn kész legyen határidőre, a Microsoft kompromisszumra kényszerült: feláldozta a készülő operációs rendszer egyik fő összetevőjét, a WinFS fájlrendszert. A főleg az adatkeresést megkönnyítő fájlendszert később jelentetik csak meg, a 2006-os Longhornban csak egy bétaváltozat lesz. Az elemzők különben már régóta úgy vélekedtek, hogy a Microsoft tervei túl ambíciózusak voltak, és a cég majd halasztásokra kényszerül.

Fejlesztőeszközök

A Microsoft a szoftverfejlesztőknek a rendelkezésére bocsát majd egy WinFX nevű fejlesztőeszköz-csomagot. Ezzel a gyártók olyan alkalmazásokat tudnak majd létrehozni, melyek egyaránt futnak Windows XP és Longhorn alatt is. A Microsoft még nem határozta meg, hogy milyen hardverre, azaz mekkora processzorra, memóriára és tárhelyre lesz szükség a Longhorn futtatásához.

A Longhornban új grafikai felület is lesz, mely az Avalon kódvenet kapta. Ez fejlett vizuális effekteket és három dimenziós ábrák megjelenítését teszi majd lehetővé. A Microsoft új hálózati rendszert is fejlesztett, ennek kódneve Indigo.

A cég utoljára 2001-ben jelentetett meg operációs rendszert, a Windows XP-t. Ezt a Windows Server követte, 2003-ban. A Longhorn Server szoftver megjelenése egy évvel a Longhorn piacra dobása után várható.