Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hegemóniára tör az új Windows

2004.01.29. 16:51
Bár a Microsoft új operációs rendszere még csak két-három év múlva várható, Bill Gates szerint "érdemes várni" az egyelőre Longhorn néven emlegetett új generációs Windowsra. A héten Londonban tartott fejlesztői fórumon maga a Microsoft elnöke beszélt a készülő oprendszerről, hogy felkeltse a fejlesztők érdeklődését. Bár Gates már most a Longhorn utódját emlegeti, a rendszerrel kapcsolatban még mindig sok a homályos pont.
A Microsoft fejlesztői Gates elmondása szerint teljesen újrastruktúrálják a rendszert. Gates alapvető változásokat ígért, hasonlóakat ahhoz, mikor a Microsoft az NT-ről Windows 2000-re váltott - az például már biztosnak tűnik, hogy a Longhornban nem lesz registry. A Longhorn fő újításai az egyelőre Avalon néven futó megjelenítő alrendszer, az Indigo kódnevű kommunikációs alrendszer, illetve a WinFS fájlrendszer. A legnagyobb érdeklődés talán ez utóbbival kapcsolatban tapasztalható.

A WinFS

Klikk a képre!
Gates elmondta, hogy a Microsoft már próbál egy ideje létrehozni egy egyesített fájlrendszert, ez lenne a WinFS, ami az SQL Serverből importált relációs adatbázisszerveren alapszik, és képes XML-cimkék alapján keresni és kezelni az adatokat. A WinFS képes lesz például szerző, projekt, kulcsszó vagy a felhasználó által szabadon meghatározott kritériumok alapján tárolni fájlokat. Ennek a gyors kereshetőség mellett nagy előnye, hogy a fájlokat az azokat létrehozó alkalmazások hiányában is lehetne kezelni.

Novemberben a Cneten olyan híreket is lehetett olvasni, hogy a WinFS alapját az SQL helyett mégis az NTFS fájlrendszer képzi majd, így ugyanis kevesebb kompatibilitási problémával kell szembenézni. Az e heti fejlesztői konferencia beszámolói azonban már ismét SQL Server-alapokra épülő fájlrendszerről szólnak.

Egyesít

Nem tisztult a kép a Longhorn szerver-kliens viszonyaival kapcsolatban sem, Gates erről annyit mondott, hogy a Longhorn egyesíti a "vékony" (csökkentett funkconalitású) és a "vastag" (teljes funkcionalitású) kliensek előnyeit, sőt, elmossa a kliens és szerver közötti határvonalat. A hálózatok sebessége miatt ugyanis ma már létre lehet hozni olyan alkalmazásokat, melyek párhuzamosan dolgoznak szerverrel és klienssel.

Korábban arról lehetett hallani, hogy a Microsoft a háttérbe akarja szorítani azokat az alkalmazásokat, amelyek a böngészőkön keresztül minden operációs rendszeren futtathatóak, és valószínűleg az erőteljes kliensek fejlesztését helyezi előtérbe a szerverekre és hálózatokra támaszkodó szoftverek helyett.

A Microsoft a Cnet korábbi beszámolója szerint állítólag már azt is fontolóra vette, hogy leállítja a különálló böngésző fejlesztését, és a webes alkalmazások közvetlenül a Longhorn saját kódjában futnak majd. Ez érzékenyen érintené a rivális technológiákat, például a Javát vagy a Flasht, bizonyos szempontból a Linuxot is, amelyek lehetővé teszik a Windowstól független, böngészőn alapuló szoftverek kifejlesztését. A böngészők szerepének növekedése emellett elősegíti a vékony klienseknek a terjedését is, amik a teljesítményigényes számításokat szerverekre bízzák.

Szó van már a következőről is

A Longhorn ráadásul tele lesz tömve middleware-ekkel, azaz olyan szoftverekkel, melyek a kliens-szerver kommunikációban köztes szerepet töltenek be, így gyakorlatilag csak a magas szintű számítási feladatok fognak megélni a platformon kívül. A Microsoft szerint erre azért van szükség, hogy a platform alkalmasabb legyen az e-kereskedelemre és a szervezetek belső kommunikációjára, de valószínű, hogy erről a rivális szoftvergyártók másképp fognak vélekedni.

Gates Londonban elmondta, hogy a Longhorn erősen támogatja majd az azonnali üzenetküldést és az internetes telefon (VoIP) szolgáltatásokat, de a beszédszintetizálásra és beszédfelismerésre igazán csak a Longhorn utódja, a Blackcomb lesz majd képes. Lehetséges, hogy a Microsoft még a szerverszoftver előtt kiadja a Longhorn kliensverzióját, közölte Gates.