Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kiszivárgott a Windows Server 2003 telepítőkulcsa

2003.04.08. 15:26
Kiszivárgott az internetre a Microsoft Windows Server 2003 telepítéséhez szükséges kulcs, amely sokkal könnyebbé teszi a kalózmásolatok terjesztését. A vállalat szerint egy vállalati ügyféltől kerülhetett ki a kód.
Már a bemutató előtt ellopták

A Microsoft április 24-ére tűzte ki a Windows Server 2003 operációs rendszer hivatalos bemutatóját, ám a váratlan ballépés igen rossz fényt vet a közelgő eseményre - írja a News.com. A Microsoft arra számít, hogy az új rendszerrel nagyobb részesedést szerezhet a szerverek piacán, ám a kód kiszivárgása arra utal, hogy a Microsoft még a saját szellemi tulajdonát is nehezen tudja megvédeni.

Hiábavaló harc

A Microsoft szóvivője közölte, hogy a vállalat jogi szakértői az összes internetes oldalról megpróbálják majd eltávolítani az ellopott információt, ám ezzel nem sokra mennek majd, hiszen a kódokat igen változatos formában lehet továbbítani: internetes csevegőhálózatokon, képbe ágyazva, e-mailben vagy akár papíron is.

Újabb védőbástya

A Microsoft régebbi szoftverein még csak a telepítéskor kellett megadni kódot, ám az Office és Windows XP 2001-es bemutatása óta a vállalat egy második védelmi vonalat is beépített szoftvereibe, az internetes termékaktiválást. A termékaktiválás során a számítógépnek kapcsolatba kell lépnie a Microsoft szerverével, amely a hardverről és a licencről szóló információkat rögzíti egy adatbázisban. A folyamat során aktiválási kód egyetlen hardveres konfigurációhoz kötődik, amely elméletileg megakadályozza, hogy a szoftvert más számítógépre is fel lehessen telepíteni.

A termékaktiválás semmit sem ér

A Microsoft arra számított, hogy ezzel a rendszerrel megakadályozhatja a Windows és az Office kalózmásolatainak széleskörű terjedését, ám a rendszernek van egy gyenge pontja: a vállalati licencprogram. A céges nagymegrendelők olyan kulcsokat kapnak, amely mellett nincs szükség termékaktiválásra, ugyanis ez megkönnyíti az esetenként több száz géppel rendelkező vállalatok számára egyazon program több számítógépre való telepítését. Egy kiszivárgott kóddal a Windows Server 2003 egyetlen példányát a világ összes számítógépre fel lehetne telepíteni. A probléma az, hogy a kódokat szigorúan őrizni kell, mondta a Cnet-nek Michael Cherry, a Directions on Microsoft vállalat tanácsadója. Cherry szerint a kód számos úton is kiszivároghatott, elképzelhető, hogy egy elégedetlen alkalmazott osztotta meg a külvilággal.

A Microsoft nem közölte, hogy a Windows Server 2003 mely változataival használható a kód, ugyanakkor a Cnet információi szerint a Standard, Enterprise és Web változatokkal egyaránt működik a kulcs.

A javítócsomagokkal bekeményítenek

A Microsoft keveset tud tenni a kalózmásolatok terjedése ellen. Annak idején a Windows XP két kódja is nyilvánosságra került, és a vállalat csupán annyit tudott tenni, hogy az általa kiadott hibajavító csomagokat a lopott kóddal telepített szoftverek nem tudták elindítani. A vállalat elmondása szerint a Windwos Server 2003-ban sincsen beépítet mechanizmus a lopott kóddal installált szoftverek leállítására, ám a kalózmásolatok jövőben kiadott javítások egyikét sem tudják majd letölteni.

Világméretű probléma

A szoftveres kalózkodás természetesen nem csak a Microsoft problémája. A washingtoni központú Business Software Alliance (BSA) becslései szerint az Egyesült Államokban a szoftverek 25 százaléka kalózmásolat. Az egész világra kiterjedően ez az arány 40 százalékos, ám egyes országokban - például Kínában, Indonéziában, Nicaraguában, Pakisztánban, Oroszországban, Thaiföldön, Ukrajában és Vietnamban - a szoftverek több mint 78 százaléka lopott kóddal fut.