Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az irodaklón visszavág

2003.04.07. 14:32
Kapcsolódó cikkek (1)
A MagyarOffice megbízhatóan hozza az irodai programoktól elvárható színvonalat, és kisebb problémáktól eltekintve kompatibilis a Microsoft Office-szal; legfőbb vonzereje, hogy jóval olcsóbban beszerezhető annál.
A MagyarOffice a nyílt kódú OpenOffice továbbfejlesztése és magyarítása. Látszik, hogy a készítők mindent rá akartak zsúfolni a CD-re, ami csak ráfér: van itt szöveg- és táblázatszerkesztő (sőt, külön html-szerkesztő is), bemutatókészítő, rajzoló, MySQL adatbázis-kezelő, Mozilla böngésző és levelező, plusz egy Linux oprendszer. A MagyarOffice 1.0 legnagyobb, professzionális verziója tavaly novemberben jelent meg, lapunk ezt tesztelte.

Ugyanazt

Kattintson a nagyításhoz! A Microsoft Office-szal való összehasonlítást nem lehet elkerülni, már csak azért sem, mert az alapjául szolgáló OpenOffice (és a StarOffice) szoftvereket annak idején nyíltan azzal a szándékkal hozták létre, hogy alternatívát kínáljanak a Microsoft-termékek felhasználóinak. A MagyarOffice funkciók szempontjából ebben az összehasonlításban nem marad alul, szöveg- és táblázatszerkesztője gyakorlatilag ugyanazt tudja, amit az MS Office megfelelő programjai, sőt.

Az Írógép névre hallgató szövegszerkesztő jól használható pluszfunkciója például a prediktív szövegbevitel, a program gépelés közben kiegészíti a szavakat az aktuális dokumentum szavai alapján. Ez nagyon hasznos, ha sokszor kell egy szót leírni, például azt, hogy dehidratálóképesség-visszanyerés, rövidebb szavaknál azonban idegesítő is tud lenni. A csomag a MorphoLogic helyesírás-ellenőrző és elválasztó programjait, valamint szinonimaszótárát is tartalmazza, ugyanezek találhatók meg egyébként a Wordben is.

Gombok mindenhol

Kattintson a nagyításhoz! A szöveg- és táblázatszerkesztő ablakának felső sávjában található funkciógombokon kívül bal oldalon függőlegesen is helyet kapott néhány gomb, ez kényelmes újítás, bár az MS Word eszköztárai is elhelyezhetők így. A szövegszerkesztőbe a webről közvetlenül is betölthetők dokumentumok.

A szöveg- és a táblázatszerkesztő az irodai munkában legalább olyan jól használható, mint a Word vagy az Excel, és a programok kezelik a Microsoft-formátumokat (pl. doc, xls) is. Bosszantó apróság azonban, hogy a MagyarOffice-ban mentett .doc formátumú fájlokat a teszt során a Word nem mindig tudta értelmezni, a formázás különös okból korrektúramegjegyzésként jelent meg.

Az irodai csomagban található bemutatókészítő, rajzoló és képszerkesztő, valamint html-szerkesztő programok is hozzák az elvárható minőséget, nagy eltérések nincsenek a Microsoft megfelelő programjaihoz képest. Egyesek szerint bizonyos menüpontok csak azért vannak más helyen, hogy a programok valamiben eltérjenek az MS-szoftverektől. A Professzionális csomagba idegen nyelvű szótárak (francia, angol, német) is belekerültek.

Mozilla

Kattintson a nagyításhoz! A Mozilla böngésző nagyon jól használható, például szép csendben tudja ugyanazt, amiért az Apple Safari böngészőjét oly sokan oly hangosan dicsőítették: a böngészőlapos megjelenítést. Ez azt jelenti, hogy több weboldalt meg lehet tekinteni ugyanabban az ablakban, az egyes oldalak között pedig kis fülecskék segítségével lehet váltogatni. Ez a megoldás viszonylag hamar megszokható, és jelentősen csökkentheti a taskbar zsúfoltságát. A böngésző egyébként a World Wide Web Consortium által ajánlott szabványok (HTML 4.0, XML 1.0, CSS1, stb.) mellett továbbiakat is támogat (pl. SOAP 1.1, XSLT, XPath 1.0).

A Mozilla-ablakból egy kattintással további alkalmazások nyithatók meg: a Mozilla saját html-szerkesztője, levelezelője és címjegyzéke, sőt még egy IRC-kliens is. Egyetlen probléma van a programmal: viszonylag lassan hajlandó csak elindulni, ez egyébként a többi alkalmazásra is jellemző. Persze lehet, hogy mindez csupán a tesztre használt Pentium II-es lomhaságának tudható be.

Minimál

A szoftvercsomag Linux, Solaris és Windows platformon használható. A telepítő CD-n helyet kapott egy Linux disztribúció is, amit igen találóan csak Minimál Linuxnak neveztek el. Ebben csak a legáltalánosabban használt összetevők találhatók meg, komolyabb célokra érdemes egy nagyobb disztribúciót beszerezni. A szoftver egyébként viszonylag sokáig települ, de szerencsére még tűréshatáron belül.

A MagyarOffice-t kiadó Multiráció Kft. a közelmúltban bejelentette, hogy hamarosan piacra lép az 1.1-es verzióval is, ami kibővített Linuxot és levelezőprogramot fog tartalmazni.