Ha vége a Windows-korszaknak, jön a Midori

2008.07.04. 17:00
Felpörögtek az események a Microsoft operációs rendszerei körül. Július elejével elkezdődött a Windows XP halottá nyilvánítása, bejelentették a Vista utódja, a hetes verziószámú Windows megjelenési dátumát 2010 januárjára, és kiszivárgott némi információ a szupertitkos következő generációs operációs rendszerről, a Midoriról is.

A Midorin már néhány éve dolgoznak a Microsoftnál, és a korábban már bemutatott kísérleti rendszerre, a Singularityre épül. A korábbi gyakorlattól eltérően egyetlen sort sem használnak fel benne a korábbi Windowsok forráskódjából, talán elszakadnak vele majd a Windows márkanévtől, talán nem, ez leginkább marketing-kérdés, de a maga az operációs rendszer működése biztosan új korszakot nyit majd.

Azzal, hogy a nulláról kezdenek mindent újra, végre megszabadulhat az új rendszer egy sor olyan kötöttségtől, amiket a hatvanas-hetvenes évek óta cipelnek magukkal a programozási nyelvek és a hardveres architektúra. A cél a gyors, kicsi, és biztonságos rendszer, amit tetszőlegesen lehet bővíteni. Hogy ezt konkrétan hogyan akarják elérni, egyelőre rejtély, egyetlen nagy újításra derült fény eddig, a szoftveresen elkülönített folyamatok (software-isolated process, SIP) rendszerére. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a párhuzamosan futó programok ugyanabban a memóriarészben képesek futni a maguk programkörnyezetében, nem kell nekik külön memóriaterületeket biztosítani, miközben egymással is képesek biztonságosan kommunikálni.

Ez jelentősen lecsökkenti az alkalmazások memóriaigényét, és az egy utasítás végrehajtásához szükséges órajelciklusok számát (vagyis azt hogy mennyi ideig foglalkozik a processzor egy parancssorral). A sebességnövekedés és a memóriaigény csökkenése akár 10-15-szörös is lehet a mai Windows- és Linux-rendszerekhet képest.

A Midori projekten a Microsoft legjobb programozói, egyben a cég legmegbízhatóbb veteránjai dolgoznak. A programozócsapatot Eric Rudder és Craig Mundie, a cég stratégiai fejlesztéseiért felelős két igazgatója vezeti, akik közvetlenül Steve Ballmer alatt dolgoznak. "Hogy hogyan és mikor akar megjelenni a Microsoft a Midorival, még rejtély, de úgy tűnik, nagyon komolyan veszik a projektet, és nem sajnálják belőle sem az időt, sem az emberi és anyagi erőforrást" - írta belső információkra alapozva Mary Jo Foley, a Zdnet bennfentes bloggere  • Tippek
  • Csok