Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Böngészőt frissít a Microsoft

2005.02.16. 14:03
Idén nyáron letölthető lesz az Internet Explorer 7 próbaváltozata, tehát a felhasználóknak nem kell megvárniuk a következő Windows megjelenését, jelentette be Bill Gates az RSA 2005 konferencián. A Microsoft vezető szoftvertervezője azt is beismerte, hogy a böngésző biztonsági kockázatot jelent.

Az Internet Explorer 7 böngészőt csak azokon a Windows XP operációs rendszereken lehet majd futtatni, amelyre már feltelepítették a tavaly nyáron kiadott Service Pack 2 biztonsági frissítést. A javítás kétféleképpen próbálja megakadályozni az adathalászok munkáját: a böngésző megkeresi azokat a linkeket, amelyeknek a szövege nem egyezik meg a célba vett szájttal, illetve a Microsoft készít egy feketelistát azokról a szájtokról, amelyek összefüggésbe hozhatóak a csalókkal.

A szoftvergyártó óriásvállalat illetékesei még nem döntötték el, hogy önmagában, vagy egy újabb nagy biztonsági frissítéssel együtt adják-e ki a böngészőt, és idén nyáron csak a próbaváltozat lesz letölthető, a végleges változat megjelenésének az időpontja egyelőre nem ismert.

Más szelek

Augusztusban egyébként a Microsoft még azt hangoztatta, hogy a Longhorn megjelenése előtt nem ad ki külön frissítést a böngészőhöz, és hogy az Internet Explorer új képességei csak a következő Windowsban mutatkoznak be. A cég novemberben kicsit engedett, és bejelentette, hogy valamivel korábban kijavítja az Explorer főbb hibáit, de akkor még nem derült ki, hogy egy teljesen új verziót dobnak piacra, írta a Cnet informatikai szaklap.

Elemzők szerint a Microsoft elsősorban azért változtatott tervein, mert a Mozilla Foundation az utóbbi hónapokban internetezők millióit állította maga mellé a gyors és megbízható Firefox böngészővel, és ennek hatására csökkent az Internet Explorer piaci részesedése.

Hibák tömkelege

Természetesen nem véletlen, hogy az Internet Explorer 7 böngészővel kapcsolatos terveit egy információbiztonsággal foglalkozó konferencián jelentette be a Microsoft, az utóbbi években ugyanis főleg a kritikus biztonsági hibáival szerzett hírnevet az Internet Explorer 6, azaz a jelenlegi változat. Az IE6 egyébként a fejlesztők körében is népszerűtlen, mivel a Microsoft elég pongyolán vett át bizonyos internetes szabványokat, ilyen például a Cascading Style Sheets (CSS), a Portable Network Graphics (PNG) képformátum, valamint az Extensible Hypertext Markup Language (XHTML) és Extensible Markup Language (XML) leírónyelvek, de egyelőre nincs szó arról, hogy a vállalat ezeket a hibákat is kijavítja-e.