Mátyás
-6 °C
1 °C

A Firefox tovább növelte részesedését

2005.01.21. 14:19
A Microsoft böngészője az elmúlt hónap során a piac 1,5 százalékát veszítette el, miközben a nyílt forráskódú Firefox közel egy százalékot szerzett. A Mozilla projekt vezetői az év végén tudnának örülni a 10 százaléknak.
A Mozilla Firefox sikertörténete a jelek szerint folytatódik. A WebSideStory elemzőinek CNet által ismertetett tanulmánya szerint a nyílt forráskódú böngésző az elmúlt egy hónap leforgása alatt közel egy százalékkal növelte piaci részesedését.

Míg december közepén a felhasználók 4,06 százaléka használta szörfölésre a Firefoxot, egy hónappal később ez az arány elérte a 4,9 százalékot. A többi Mozilla-alapú böngésző összesen 2,7 százalékot képvisel. A Firefox piacnyerésénél erőteljesebben veszít részesedéséből a piacvezető Explorer. A decemberi 90,3 százalékos részesedésből egy hónap alatt 1,5 százalék leolvadt.

Bill Gates szerint létezhetetlen

A Microsoft böngészője így vészesen halad a lélektani 90 százalékos határ felé. Bill Gates néhány héttel ezelőtt meggyőződését fejezte ki, hogy ez alá nem kerülhet az Explorer részesedése. A OneStat novemberben készült felmérése már akkor 90 százalék alatt látta a Microsoft böngészőjét.

A Firefox növekedése mindenesetre töretlennek tűnik. Ezt a Mozilla Foundation nem lanyhuló letöltési kedvet mutató adatai is megerősítik. Pedig a Firefox aktuális változata két hónappal ezelőtt jelent meg.

Jelenleg a Spreadfirefox.com (terjeszd a firefoxot) számlálója több mint 19 millió letöltésnél tart. A projekt irányítói saját maguk elé a 10 százalékos piaci részesedés elérését tűzték ki célul 2005 végére.