A böngésző frissítve jó

2004.10.06. 09:11
Az Internet Explorer egyszerű felületéhez szoktatott internetezők az alternatív böngészők láttán úgy érezhetik magukat, mintha autójuk vezetőüléséről hirtelen egy utasszállító repülőgép pilótafülkéjébe kellene átülniük. A kijelzőn gombok, panelek és eszköztárak terpeszkednek, alig hagyva némi helyet a betöltendő oldalaknak, és a beállítások jelentős része olyan szolgáltatásokkal kapcsolatos, amelyekről talán még sohasem hallottak. Az Index megvizsgálta, mit is nyújt valójában a Maxthon, az Opera és a Mozilla Firefox.
A tesztünkben kipróbált alternatív böngészők nagyjából ugyanolyan szolgáltatásokat nyújtanak, mindegyikben van például védett jelszómenedzsment, reklámblokkoló, egérmozdulatokkal való navigálás, valamint támogatják a böngészőlapok használatát, tehát egyetlen ablakban több weboldalt megnyithatunk. Persze ezek megvalósításban vannak apró eltérések, és mindhárom böngésző másban a legjobb.

Fejlett védelem parázóknak

Az Internet Explorer motorját használó Maxthon fejlesztői igen látványosan próbálják meggyőzni a az internetezőket arról, hogy termékük semmiképpen sem tévesztendő össze a sokat szidott és súlyos biztonsági hibákkal tarkított Microsoft-termékkel. Talán éppen ezért cserélték le a korábbi MyIE2 nevet Maxthonra. A böngészőt hatékony hirdetésvadász funkcióval látták el, amellyel az előugró ablakok, lebegő hirdetések és ActiveX-tartalmak egyetlen gombnyomással lelőhetőek, a videók, hangok, animációk, szkriptek és Java-alkalmazások letiltásával pedig még tovább fokozható a biztonság és a kényelem.

#alt#
Tekintse meg képeinket
Bár eleinte gyanakodva tekintettünk a Maxthon kiegészítőjeként telepíthető RoboForm alkalmazásra, amely adataink elmentése után automatizálja a webes űrlapok kitöltését és a jelszavas bejelentkezést, félelmünk teljesen alaptalannak bizonyult. Az alkalmazás ugyanis a hírhedt Gatorral ellentétben nem tartalmaz sem kémprogramot, sem hirdetéseket, viszont titkosítással védi meg adatainkat, és van benne jelszógenerátor. Ez utóbbi roppant hasznos, mivel egyetlen master jelszót kell megjegyeznünk, a többit saját maga létrehozza és elmenti egy titkosított fájlba. A jelszavak hosszát és bonyolultságát beállítva szinte feltörhetetlen kulcsokat is létrehozhatunk. Bár a RoboForm más windowsos böngőszőkhöz is letölthető, csak a Maxthon csomagjában szerepel.

Tesztelőink szerint a Maxthon kezelőfelülete alapbeállításnál túlzsúfolt, mivel bizonyos funkciók több helyen megjelennek, ezért alapos gyomlálással érdemes indítani. A reklámok blokkolása néha túlságosan hatékony, és a webes hirdetések szűrését bekapcsolva néhány weboldalról az összes illusztráció eltűnik.

Gyors és pénzéhes mindenes

A világ leggyorsabb böngészőjének tartott Opera tényleg rövid idő alatt betölti a weboldalakat, ráadásul egérrel és billentyűzettel is elképesztően könnyen irányítható, tehát böngészőként kiválóan helytáll. Kiegészítő szolgáltatásai azonban némiképp hiányosak, hiszen egy csevegőprogrammal és emailklienssel felszerelt programcsomagtól joggal várhatjuk el, hogy legyen benne naptár meg feladatkezelő. Mert úgy nem kellene még egy programot elindítanunk.

Az Opera elsősorban kifinomult megoldásaival tűnik ki az alternatív böngészők sorából. Például a a betöltött oldalak képe átméretezhető, így a miniatűr monitorokon is elférnek az 1024x768 felbontásra tervezett oldalak, illetve a gigantikus plazmatévék előtt ülő milliárdosok kényelmes bőrfotelükből is jól láthatják az Index.hu ezerötszáz százalékosra nagyított címlapját. A könnyebb navigálás érdekében a böngészőlapok között nyílik meg a levelező, az irc és a letöltéskezelő is. Emellett roppant kényelmes, hogy két kattintással bármilyen kijelölt szöveget lementhettünk a noteszbe, és a jegyzetekre kattintva az eredeti oldal ugrott elő. A szövegeket emailben és irc-en is továbbküldhettük, de sajnos linkek nélkül, így nem tudtunk cikkeket ajánlani a haveroknak.

Az Opera további előnye, hogy szinte minden létező operációs rendszeren elérhető, és ugyanazt nyújtja, kivéve a kis képernyős mobilra és tenyérgépre szánt változatokat. A böngésző csak vékony reklámcsíkkal ingyenes (ami csöppet sem zavaró), a terméktámogatást tartalmazó teljes szoftver harminckilenc dollárba, a verziófrissítés tizenöt dollárba kerül.

Barkácsoljon kis böngészőből nagyot!

A Firefox alapból nem nyújt sokkal többet, mint az Explorer, így viszont azt rakhatunk bele, amit akarunk. A fejlesztők ugyanis a minden jóval telepakolt és lomhasággal vádolt Mozilla böngésző teljes lecsupaszításával hozták létre a Firefoxot, és a felhasználókra bízták az igazán fontos funkciók összeválogatását. A kiegészítőket összegyűjtő oldalon majdnem százharminc apró programocska van, ezért olvasóinknak kiválasztottuk azokat, amiket bűn lenne kihagyni.

#alt#
Tekintse meg képeinket
Az egyik legfontosabb bővítést az AdBlock nyújtja, amely bár messze nem olyan kifinomult, mint a konkurencia megoldásai, jó néhány hirdetéstől megszabadítja az internetezőt. Etele szerint mindenkinek rá kell szoknia az egérgesztusok használatára, tehát a Mouse Gestures sem maradhat le a listáról, ahogyan a böngészőlapok kezelését továbbfejlesztő Tabbrowser Preferences sem. Az idegen nyelvű böngészést nagyban elősegíti a DictionarySearch, amellyel a kijelölt szó magyarázata két kattintással előkereshető online szótárakból.

Az oldalról kimásolt szövegek a Firefoxban is kigyűjthetőek a QuickNote segítségével, amely ráadásul az oldal linkjét is a szöveg alá helyezi, nem úgy, mint az Opera jegyzetelője. A RSS hírfolyamok olvasását a Sage teszi könnyebbé, irc csevegéshez a ChatZillát érdemes letölteni, levelezéshez meg a különálló Thunderbird-öt. Naptárat a Mozilla Calendar ad.

A Firefox aktuális verziója az 1.0 Preview Release, ami annyit jelent, hogy ez még nem a teljesen végleges kiadás, és előfordulhatnak furcsaságok. Mondjuk váratlanul bezárja ablakait. A fejlesztők a háttérben serényen dolgoznak, és a napokban egy hibajavítást is kiadtak, amit automatikusan telepíthettünk a beépített online frissítőrendszer segítségével.

Ön dönt!

Az oly népszerű Firefoxot elsősorban a barkácsolóknak ajánljuk meg a webdizájnereknek, a Maxthont pedig azoknak, akik nem szeretnének túlságosan elszakadni a Microsoft üdvöskéjétől, de használható böngészőt akarnak. A folyamatosan böngésző, csevegő és emailező netfüggők meg használjanak Operát, hogy egy pillanatra sem kelljen felemelniük a kezeiket a billentyűzetről.  • Hírek
  • Hírek