Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Böngészőt fejleszt a Google?

2004.09.21. 16:31
Úgy tűnik, a Google böngésző fejlesztésébe fog, ugyanis az augusztusi részvénykibocsátáskor befolyt 1,67 milliárd dollárral it-gurukat csábít el a Microsofttól és a Suntól.
A világ legnépszerűbb keresőoldalát üzemeltető Google az augusztusi részvénykibocsátásából származó összegből - 1,67 milliárd dollár folyt be - vezető számítástechnikai szakembereket kezdett átcsábítani magához. A New York Post című lap a közelmúltbeli felvételek alapján úgy spekulál, hogy a cég saját böngésző fejlesztésébe fog, és esetleg egyéb Microsoft-rivális szofverekkel is előrukkolhat.

Nagyágyúk

Felvették például Joshua Blochot, a java programozási nyelv egyik fő fejlesztőjét, a Sun egykori alkalmazottját. Szerződtettek továbbá négy embert, akik korábban a Microsoft Internet Explorerének fejlesztésében vettek részt, majd később saját céget alapítottak.

A Google legújabb "szerzeménye" Joe Beda, az Avalon interfész korábbi vezető fejlesztője. Az Avalon annak a - várakozások szerint forradalmi - csatolófelületnek a kódneve, amit a Microsoft az új Windowsban, a Longhornban fog először bemutatni.

Sem a cég, sem az új alkalmazottak nem nyilatkoznak, de az elemzők úgy vélik, hogy a nagyágyúk felvételével a Google képes lesz versenyezni a Microsofttal a szoftveróriás saját terepén is. A szakértők arra gondolnak, hogy a cég zenekereső szolgáltatást indít majd a képkereső mellé, illetve hogy azonnali üzenetküldőt és böngészőt is készít.

Gbrowser.com

Vannak, akik arra gondolnak, hogy a Google a nyílt forráskódú Mozillával lép majd szövetségre, és nem véletlenül adott saját területén otthont a Mozilla-fejlesztői napnak a múlt hónapban.

Hosszabb távon arról is szó lehet, hogy a cég az Oracle-főnök Larry Ellison 1995-ös "hálózati komputerének" koncepcióját éleszti fel. Az elképzelés lényege, hogy a felhasználók csak egy olcsó klienskomputerrel rendelkeznek, kevés tárhellyel és szoftverrel, ami hálózaton éri el az adatokat és programokat. Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a Gmail ingyenes emailrendszer már most is egy gigabájtos tárhelyet biztosít a felhasználóknak.

A Slashdot egyik posztjában azt is említik, hogy a Google már bejegyezte a Gbrowser.com domaint, ami szintén arra utal, hogy böngészőt fejleszthetnek a cégnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?