Friderika
13 °C
29 °C

Böngészőt fejleszt a Google?

2004.09.21. 16:31
Úgy tűnik, a Google böngésző fejlesztésébe fog, ugyanis az augusztusi részvénykibocsátáskor befolyt 1,67 milliárd dollárral it-gurukat csábít el a Microsofttól és a Suntól.
A világ legnépszerűbb keresőoldalát üzemeltető Google az augusztusi részvénykibocsátásából származó összegből - 1,67 milliárd dollár folyt be - vezető számítástechnikai szakembereket kezdett átcsábítani magához. A New York Post című lap a közelmúltbeli felvételek alapján úgy spekulál, hogy a cég saját böngésző fejlesztésébe fog, és esetleg egyéb Microsoft-rivális szofverekkel is előrukkolhat.

Nagyágyúk

Felvették például Joshua Blochot, a java programozási nyelv egyik fő fejlesztőjét, a Sun egykori alkalmazottját. Szerződtettek továbbá négy embert, akik korábban a Microsoft Internet Explorerének fejlesztésében vettek részt, majd később saját céget alapítottak.

A Google legújabb "szerzeménye" Joe Beda, az Avalon interfész korábbi vezető fejlesztője. Az Avalon annak a - várakozások szerint forradalmi - csatolófelületnek a kódneve, amit a Microsoft az új Windowsban, a Longhornban fog először bemutatni.

Sem a cég, sem az új alkalmazottak nem nyilatkoznak, de az elemzők úgy vélik, hogy a nagyágyúk felvételével a Google képes lesz versenyezni a Microsofttal a szoftveróriás saját terepén is. A szakértők arra gondolnak, hogy a cég zenekereső szolgáltatást indít majd a képkereső mellé, illetve hogy azonnali üzenetküldőt és böngészőt is készít.

Gbrowser.com

Vannak, akik arra gondolnak, hogy a Google a nyílt forráskódú Mozillával lép majd szövetségre, és nem véletlenül adott saját területén otthont a Mozilla-fejlesztői napnak a múlt hónapban.

Hosszabb távon arról is szó lehet, hogy a cég az Oracle-főnök Larry Ellison 1995-ös "hálózati komputerének" koncepcióját éleszti fel. Az elképzelés lényege, hogy a felhasználók csak egy olcsó klienskomputerrel rendelkeznek, kevés tárhellyel és szoftverrel, ami hálózaton éri el az adatokat és programokat. Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a Gmail ingyenes emailrendszer már most is egy gigabájtos tárhelyet biztosít a felhasználóknak.

A Slashdot egyik posztjában azt is említik, hogy a Google már bejegyezte a Gbrowser.com domaint, ami szintén arra utal, hogy böngészőt fejleszthetnek a cégnél.