Béla
4 °C
15 °C

Jönnek az alternatív böngészők

2004.09.28. 11:59
Bár a Microsoft böngészője uralkodik a böngészők piacán, a legfrissebb tanulmányok szerint sokan választanak a hibáktól hemzsegő Internet Explorer helyett más megoldást. Az egyik legnépszerűbb alternatív böngésző az ingyen letölthető Firefox, és többen választják a világ leggyorsabb böngészőjének tartott Operát is.
Az internetezők többsége csak az évek óta változatlan Internet Explorert ismeri, pedig számos használható alternatíva létezik, amelyek a legfrissebb piackutatások szerint egyre ismertebbek. A WebSideStory adatai szerint a Microsoft piaci részesedése még mindig több mint kilencven százalék, de felhasználóinak száma néhány hónap alatt majdnem két százalékkal csökkent. Szakértők szerint az Internet Explorer népszerűsége egyértelműen a biztonsági hibák miatt indult hanyatlásnak.

Lehetőségek tárháza

Tekintse meg képeinket!
A változtatni kívánó internetezőkben óhatatlanul felmerül a kérdés, melyik böngészőt válasszák? Léteznek olyan megoldások (például a Maxthon), amelyek csak az Explorer felületét alakítják át, megtartva annak minden biztonsági hibáját, és vannak teljesen különálló programok, például az Opera, a Netscape, a Mozilla és a Firefox. Ezek közül minden kétséget kizáróan a Firefox a legnépszerűbb, melynek piaci részesedése már szeptemberben öt százalék volt, és a hónap közepén kiadott 1.0 változattal minden korábbi letöltési rekordjukat megdöntötték.

A Mozilla fejlesztői által gyártott Firefox ingyen letölthető, és számos olyan trükköt ismer, amelyet az Internet Explorer nem. Például alapból letiltja az előugró ablakokat, és a böngészőlapokat használó felületnek köszönhetően több weboldalt lehet megnyitni egyetlen ablakban. A Firefox kis méretű alapváltozata egyébként számos kiegészítővel bővíthető, amelyek a böngészést, a linkek kezelését vagy a blogolást segítik.

Átadja az irányítást

Az Opera irányítása nagyban hasonlít az Explorerére, ezért az átállás viszonylag fájdalommentes, de a reklámcsík nélküli változatért - amely mellé terméktámogatás is jár - fizetni kell. Az Opera kezelhetősége kimagasló: az egeres irányításban hívők mozdulatok és gombnyomások kombinálásával, úgynevezett egérgesztusokkal böngészhetnek, míg akinek a keze a tasztatúrához nőtt, fejlett billentyűkombinációkkal érheti el az összes parancsot.

Bár az Internet Explorer használata kézenfekvő, hiszen mindegyik Windows operációs rendszer elmozdíthatatlan alappillére, a benne hemzsegő hibák miatt érdemes kipróbálni mást is.