Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehéz elszakadni az Explorertől

2004.07.26. 14:55
A Microsoft böngészőjének biztonságával kapcsolatos hírek sokakat váltásra ösztökélnek, viszont vállalati rendszereket gyakran nehéz elválasztani az eddigi alapalkalmazástól.
Az utóbbi időben egyre több szakértő javasolja a felhasználóknak, hogy alternatív böngészővel váltsák fel a Windows operációs rendszerekbe integrált Internet Explorert. Ennek oka a folyamatosan felbukkanó és javításra szoruló biztonsági rések nagy száma.

Csupán 2004. első felében 44 olyan hibára derült fény, amelyeket kihasználva kikémlelhető a felhasználó tevékenysége, jelszavak illetve hitelkártyaszámok.

A vállalatok számára ugyanakkor néha rendkívül nehéz feladat az alternatív böngészőre való átállás. Illetve a lépés nem mindig jelent kiutat a nehézségekből, emlékeztet összeállításában a Computerwoche számítástechnikai szaklap.

Évek óta változatlan

A Mozilla és az Opera például beugorhat az IE helyére, és ezt egyre több felhasználó fel is ismeri. Az alternatív böngészőprogramok előnyei közé tartozik, hogy a múltban jóval kevesebb biztonsági rést kellett ezeknél befoltozni, illetve jobban támogatják a nyílt internetes szabványokat.

Ezen kívül az alternatív böngészőket folyamatosan fejlesztik, miközben az IE6 immár harmadik éve változatlan formában létezik, emlékeztet a szaklap.

Nincs hozzá uninstall

A vállalati ügyfelek számára az átállás nehézségeit műszaki problémák okozzák. Egyrészt a rendszerük kialakításával korábban magukat hozták függőségbe az Explorertől. Hiszen a cégek sokszor a Microsoft webkliensére szabják az intranetes alkalmazásaikat, mivel a böngészőtől független weboldal fejlesztése nagyobb munkával jár.

Ezen kívül gondot jelent az Explorer szoros összekapcsolása az operációs rendszerrel. Nincsen például beépített eljárás a böngésző törlésére, illetve további Microsoft programok, például az Outlook levelező képtelen weboldalakat értelmezni az Explorer nélkül. Ezen kívül az operációs rendszer néhány fontos funkciója, például a Windows Update csak ezzel a böngészővel használható.

Mások se különbek

A Microsoft érvei szerint az alternatív alkalmazásokban pontosan ugyanennyi hibát fedeznének fel, ha azok megfelelően széles elterjedésük miatt a hackerek céltáblájává válnának. Ezt a feltételezést csak gyakorlatban cáfolhatná az Opera és a Mozilla, így a bizonyításra egyelőre várni kell.

A Computerwoche a fentiek miatt azt javasolja a Windows XP-t használó, és a böngészőváltást rendkívüli gondnak érző magánszemélyeknek és vállalatoknak, hogy várják meg az XP következő nagy javítócsomagját. A Service Pack 2 az ígéretek szerint biztonsági rések egész sorát zárja le, és összességében biztonságosabbá teszi az Explorerrel való szörfölést.