Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nehéz elszakadni az Explorertől

2004.07.26. 14:55
A Microsoft böngészőjének biztonságával kapcsolatos hírek sokakat váltásra ösztökélnek, viszont vállalati rendszereket gyakran nehéz elválasztani az eddigi alapalkalmazástól.
Az utóbbi időben egyre több szakértő javasolja a felhasználóknak, hogy alternatív böngészővel váltsák fel a Windows operációs rendszerekbe integrált Internet Explorert. Ennek oka a folyamatosan felbukkanó és javításra szoruló biztonsági rések nagy száma.

Csupán 2004. első felében 44 olyan hibára derült fény, amelyeket kihasználva kikémlelhető a felhasználó tevékenysége, jelszavak illetve hitelkártyaszámok.

A vállalatok számára ugyanakkor néha rendkívül nehéz feladat az alternatív böngészőre való átállás. Illetve a lépés nem mindig jelent kiutat a nehézségekből, emlékeztet összeállításában a Computerwoche számítástechnikai szaklap.

Évek óta változatlan

A Mozilla és az Opera például beugorhat az IE helyére, és ezt egyre több felhasználó fel is ismeri. Az alternatív böngészőprogramok előnyei közé tartozik, hogy a múltban jóval kevesebb biztonsági rést kellett ezeknél befoltozni, illetve jobban támogatják a nyílt internetes szabványokat.

Ezen kívül az alternatív böngészőket folyamatosan fejlesztik, miközben az IE6 immár harmadik éve változatlan formában létezik, emlékeztet a szaklap.

Nincs hozzá uninstall

A vállalati ügyfelek számára az átállás nehézségeit műszaki problémák okozzák. Egyrészt a rendszerük kialakításával korábban magukat hozták függőségbe az Explorertől. Hiszen a cégek sokszor a Microsoft webkliensére szabják az intranetes alkalmazásaikat, mivel a böngészőtől független weboldal fejlesztése nagyobb munkával jár.

Ezen kívül gondot jelent az Explorer szoros összekapcsolása az operációs rendszerrel. Nincsen például beépített eljárás a böngésző törlésére, illetve további Microsoft programok, például az Outlook levelező képtelen weboldalakat értelmezni az Explorer nélkül. Ezen kívül az operációs rendszer néhány fontos funkciója, például a Windows Update csak ezzel a böngészővel használható.

Mások se különbek

A Microsoft érvei szerint az alternatív alkalmazásokban pontosan ugyanennyi hibát fedeznének fel, ha azok megfelelően széles elterjedésük miatt a hackerek céltáblájává válnának. Ezt a feltételezést csak gyakorlatban cáfolhatná az Opera és a Mozilla, így a bizonyításra egyelőre várni kell.

A Computerwoche a fentiek miatt azt javasolja a Windows XP-t használó, és a böngészőváltást rendkívüli gondnak érző magánszemélyeknek és vállalatoknak, hogy várják meg az XP következő nagy javítócsomagját. A Service Pack 2 az ígéretek szerint biztonsági rések egész sorát zárja le, és összességében biztonságosabbá teszi az Explorerrel való szörfölést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!