Valér
-1 °C
0 °C

Megjelenése előtt feltörték az XP javítását

2004.07.06. 01:17
Szokatlanul gyorsan, várható megjelenése előtt egy hónappal feltörték a Windows XP operációs rendszer készülő javítócsomagját. Pontosabban annak a kalózmásolatokra vadászó ellenőrző funkcióját.
A Windows XP operációs rendszer második javítócsomagjából állítólag sikerült kimetélni a másolásellenes védelmi eljárást. Így az SP2 előzetes kiadása az illegális Windows példányokra is telepíthetővé válik.

A kifinomult másolásvédelmi eljárások ellenére legtöbbször nem tart sokáig, amíg a legújabb szoftverek feltört változatban is forgalomba kerüljenek. Ezen a téren a Microsoft alkalmazásai sem képeznek kivételt.

Listát tart készen

A Windows XP SP2 javítócsomagja esetében viszont a törés szokatlanul gyorsan elkészült. A The Inquirer híroldal egyik beszámolója szerint a javítókészletet még a hivatalos megjelenése előtt feltörték.

A beépített ellenőrző rendszer segítségével a javítócsomag a ténykedése megkezdése előtt meggyőződik arról, hogy feketelistán szereplő kulccsal telepített szoftver ne frissülhessen.

A kalózság sem akadály

Az Inquirer szerint azonban specialistáknak sikerült megkerülniük az ellenőrző eljárást. Az ehhez való keygenerator alkalmazás képes az operációs rendszer számára regisztrációs kulcsokat képezni, miközben figyelembe veszi a Microsoft által összeállított, illegális kódokat felsoroló tiltólistát is.

Az átalakítással megnyílik az út az előtt, hogy a biztonsági szempontból kritikusnak tekintett javítást az operációs rendszer illegális másolataira is telepíteni lehessen.

A Microsoft a javítócsomagok apropóján a közelmúltban elmulasztott határozottan állást foglalni a kalózmásolt Windows példányok által felvetett hasonló problémákkal kapcsolatban. Akkoriban elterjedt a híre, hogy az XP SP2-t "kivételesen" a fekete bárányok is telepíthetik.

Nem engednek a nyomásnak

Májusban félrevezető információk jelentek meg ebben a témában, amikor a Microsoft részéről Barry Goffe szoftvermenedzser bejelentette, hogy a vállalat nem tesz külön lépéseket a kalózmásolatok frissítésből való kirekesztésére. A Microsoft központja azonnali közleményben cáfolta ezt a hírt.

Az amerikai sajtó legfrissebb információi szerint július végén, augusztus elején jelenhet meg az SP2 végleges változata. A Windows XP egységes javítócsomagja új biztonsági elemeket telepít, amelyek az ígéretek szerint jobb védelmet nyújtanak az internetes támadások és a vírusjárványok ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!