Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ujjlenyomatokat gyűjtene a zeneipar

2004.06.07. 12:05
A lemezkiadók biometrikus eszközökkel azonosítanák a felhasználókat, mert szerintük így végleg megakadályozható a jogvédett fájlokkal való kereskedés.
A biometrikus személyazonosító eszközöket gyártó Veritouch és a svéd Thinking Materials tervezőcég létrehozta az iVue zenelejátszót, amelyet ujjlenyomat-olvasóval is felszereltek. Az új eszközt múlt héten a legnagyobb amerikai tartalomipari szervezeteknek, a lemezkiadókat képviselő RIAA-nak és a filmgyártókat képviselő MPAA-nak is bemutatták.

A gyártók szerint az iVue áttörést jelent a kalózmásolatok elleni küzdelemben, mivel minden egyes fájlhoz egyedi azonosító tartozik, és a megvásárolt tartalmak csak az ujjlenyomat beolvasása után használhatóak. A rendszer működésének a részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, tehát nem tudható, hogy már a boltban rögzítik-e a vásárló ujjlenyomatát, vagy csak a lejátszó azonosítja a felhasználót.

Közös harc

A Veritouch egyébként a terroristák ellen küzdő brit védelmi minisztériumnak is szállít biztonsági személyazonosító rendszereket, írta a Register. Az informatikai szaklap azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a terrorizmus ellen indított háború és a kalózmásolatok ellen indított háború a hasonló eszközök használata miatt később egyetlen háborúvá forr össze.

Persze kérdéses, hogy a zenerajongók ellen indított támadás milyen sikerrel jár, hiszen a Sandvine májusban közzétett felmérése szerint a RIAA által indított perek alig csökkentették a zeneletöltés teljes adatforgalomra vetített arányát. Míg korábban a felhasználók az Egyesült Államokban idejük hetven százalékában töltögettek, ez az arány a fenyegetések hatására mindössze hatvanöt százalékra csökkent. Mindeközben Európában hetven százalékról nyolcvanra emelkedett a letöltések aránya a teljes adatforgalmon belül.