Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Szabadalom a hamis fájlcserére

2004.05.21. 10:15
Az amerikai szoftverrel célzottan telepítik a P2P-hálózatokon kínált fájok közé az eredeti számból kialakított kakukktojásokat. A szabadalmat jegyző egyetem reményei szerint a zenészeket érdekli majd az új megoldás.
Egy amerikai professzor reményei szerint új szoftveres eljárása elriaszthatja a fájlcserélőket a jogvédett anyagok csereberéjétől. A szoftverrel a P2P-hálózatokon keresettnek számító fájlok közé célzottan telepítik a kakukktojásokat.

Az ingyen letölthető MP3-fájlokat a szoftver úgy alakítja át, hogy az éles zajoktól élvezhetetlené váljanak, illetve a hamis fájl letöltését szándékosan lassítják, hogy elmenjen a töltögető kedve.

Felállok, meghalsz

Az internetes kalózkodást visszaszorítani hivatott eljárást a Tulsa egyetem professzora egyik hallgatójával közösen ötlötte ki. A dalok hangminőségét a manipuláció során lerontják, reklámot, sőt egyenesen figyelmeztetést illesztenek bele ("még egy ilyen, és megfizetsz").

A gotcha (megvagy) néven emlegetett eljárásra John Hale és Gavin Manes szoftveres szabadalmat nyert az egyetem segítségével. A kakukktojás szoftverrel ugyanúgy be lehet jelentkezni a P2P-hálózatokba, mint egy hagyományos kliensprogrammal.

Bebukott a spoofing

A gotcha ekkor illegális zeneszámokat keres, majd letöltésük után a beépített hibáktól hemzsegő másolatot kiteszi vissza a hálózatra. A szoftver nyomon követi a letöltések számát, és ettől függően több vagy kevesebb másolatot készít a hamisítványokból.

Néhány szerző, például Madonna és a Barenaked Ladies korábban már megkísérelték felvenni a harcot a számaik kalózterjesztése ellen. A "spoofing" (átverés) nevet viselő eljárás azonban nem mutatkozott túl hatékonynak.

A kiskutya-effektus

A szabadalmat jegyző egyetem most azt reméli, hogy a zenészeket az új eljárás meg fogja győzni, vagyis megveszik a szoftvert és hasznukra válik majd az alkalmazása.

A szoftverhez John Hale négy évvel ezelőtt kapta az ötletet, amikor a 101 kiskutya koncepciót alkalmazó tévéshow-t nézte. A műsorban a versenyzőnek tökéletesen egyforma kutyák közül kellett választania, de képtelen volt dönteni, mert mindegyik megfelelt minden feltételnek. Hale most a filmek illegális csereberéje ellen kívánja felvenni a harcot.