Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fájlcserélésért tartóztatták le a japán professzort

2004.05.11. 11:12
Szerzői jogokkal összefüggő bűntett miatt tartóztatták le hétfőn azt a japán professzort, aki fájlcserélő programot fejlesztett és terjesztett az interneten, írja a Wired magazin.
A 33 éves Isamu Kaneko az első japán, akit ilyen jellegű bűntettel gyanúsítanak. A tokiói egyetem adjunktusát az ingyenes, Winny elnevezésű fájlcserélő program fejlesztése és terjesztése miatt tartóztatták le, nyilatkozta a kiotói rendőrkapitányság referense.

Három év börtön

A szerzői jogok megsértőinek három év börtön vagy három millió jen, vagyis több mint ötmillió hatszázezer forintnak megfelelő bírság jár. Az adjunktust azzal is megvádolták, hogy bűnrészességet vállalt azzal a két japán férfival, akiket novemberben fogtak el, miután a Winny segítségével filmeket és játékokat terjesztettek az interneten.

Saját fájlcserélő programot fejlesztett

A Winny szoftvert 2002-ben írta meg Kaneko, amely a digitális tartalomszolgáltatók számára azonnal jelentős problémává vált. A fájlcserélő hálózatok az utóbbi pár évben történő rohamos terjedése világszerte milliók számára tette könnyen elérhetővé a zeneszámokat, filmeket és szoftvereket. Az Egyesült Államokban a lemezipar háborút indított a fájlcserélés ellen, az iparág eredményei 2004 első negyedévében újra javultak.