Szilárda
-4 °C
3 °C

Csak az XP lesz biztonságos

2004.09.24. 11:13
Több százmillió ember használja a Windows régebbi változatait, nekik azonban nem készít átfogó biztonsági javítócsomagot a Microsoft. A nemrég kiadott Service Pack 2 újításait csak azok használhatják, akik megvásárolják a Windows XP operációs rendszert.
A Microsoft a napokban ismét bejelentette, hogy az Internet Explorer böngészőt nem különálló termékként, hanem a Windows XP operációs rendszer részeként kezeli, ezért a javítások is csak az XP frissítéseként elérhetőek. Ilyen például a nemrégiben kiadott Service Pack 2, melynek újításairól és hibáiról több alkalommal beszámoltunk.

Magyarországon a Windows XP Home Edition 18-22 ezer forintba, a Windows XP Professional 30-35 ezer forintba kerül, és a Cnetnek nyilatkozó elemzők szerint igen nagy árat kell fizetnünk azért, hogy biztonságos legyen a böngészőnk, amely eredetileg különálló és ingyenes termékként jelent meg a piacon. A redmondi Directions on Microsoft cég elemzője, Michael Cherry szerint a szoftvergyártó óriáscég célja az, hogy Windows XP vásárlására ösztönözze az embereket.

Biztonságos üzleti modell

A Microsoft korábban bejelentette, hogy elsősorban biztonsági kérdésekre koncentrál, és most azt is elismerte, hogy a nemrégiben kiadott biztonsági javításokat csak az XP-felhasználói érhetik el.

"Nem tervezzük, hogy a Windows XP SP2 bővítményeit Windows 2000 vagy más régebbi rendszerekre is elkészítsük. A legbiztonságosabb Windows-változat jelenleg az SP2-vel felszerelt XP, és azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy minél előbb váltsanak XP-re." - írta a vállalat közleménye.

Ki használja a hibákat?

A Cnet szerint a Microsoft a böngésző hibáit kihasználva akarja növelni az operációs rendszerek eladását, amire egyébként igen nagy szüksége van, hiszen a Windows-felhasználóknak csak a fele futtatja a három évvel ezelőtt bemutatott XP-t, és a következő változat, a Longhorn megjelenése 2006-ban várható. A Wall Street idegesen várja egy új operációs rendszer megjelenését, a Microsoft azonban inkább a Windows 2000, ME, 98 és 95 felhasználóit akarja rávenni a bővítésre.

A Microsoft tagadja, hogy az internet biztonsági hibáit kihasználva próbálja fellendíteni az XP iránti igényt, szerinte ugyanakkor tényként kezelendő, hogy mindig a legújabb termékek a legbiztonságosabbak. Egyébként a vállalat tavaly már bejelentette, hogy az Internet Explorer böngészőt nem kezeli különálló termékként, és most lényegében ismét megerősítette az elhatározását.

Uralkodó rendszerek

A Microsoft az operációs rendszerek piacának 94 százalékát uralja, de érdemes figyelembe venni, hogy az IDC számításai csak a dobozos termékként értékesített Linuxot veszik figyelembe, az ingyen letöltött változatokat nem. A világ gépein körülbelül 390 millió Microsoft operációs rendszer fut, melynek 26.1 százaléka Windows XP Pro, 24,7 százaléka XP Home. A maradék 49,2 százalékon a Windows 2000 Professional (17,5 százalék), Windows 98 (14,9 százalék), Windows ME (6,5 százalék), Windows 95 (5,4 százalék) és Windows NT Workstation (4,9) osztozkodik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!