Ellenőrzi a Windows-licencet a Microsoft weboldala

2004.09.20. 15:27
A Windows operációs rendszer jogszerűségének ellenőrzését javasolja a felhasználóknak a Microsoft egyik központi weboldala. A fájdalommentes ellenőrzés önkéntes, és nincsenek jogi következményei.
A Microsoft kísérleti projektet indított a Windows Download weboldal bevonásával. A letöltési szándékkal érkező felhasználók között az operációs rendszer kalózmásolt példányait keresik, írta a ZDNet.

A weboldal látogatóit megkérdezik, hogy ellenőrizhető-e a Windows szoftverlicence. Indoklás szerint a szoftver így szeretne több információhoz jutni a forgalomban lévő kalózmásolatokról.

Nem gáz, ha másolt

Ha a felhasználó megadja az engedélyt, megtörténik az operációs rendszer jogszerűségének ellenőrzése. Az átvizsgálás nem jár semmilyen jogi következménnyel.

Ha a felhasználó nem egyezik bele a motozásba, a weboldalról ugyanúgy letöltheti, amiért érkezett. Akkor sincsen semmilyen megszorítás, ha az ellenőrzött számítógépről kiderül, hogy másolt Windowst futtat.

Furdalja az oldalukat

A Microsoft szerint a felmérés első lépése annak a programnak, amelynek során a kalózmásolatok használóinak világába igyekeznek bepillantást nyerni. Mivel a részvétel önkéntes, a szoftverkonszern arra számít, hogy aki tudatosan futtat illegális másolatot, úgyis messziről elkerüli a weboldalt.

"Arra számítok, hogy a kalózmásolt Windowsok használói nagyon is érdeklődnek a projekt iránt, viszont nem könnyű számukra a részvétel" - jelentette ki egy interjúban David Lazar, a Microsoft ügyfélrészlegének igazgatója.

Nézze meg, mit vett

Elmondása szerint azok a felhasználók, akiknél az ellenőrzés során hamis licencet találnak, értesítést kapnak a problémáról. Ezen kívül javasolják nekik, hogy forduljanak a kereskedőhöz, ahol a számítógépet vagy az operációs rendszert vásárolták.

Ezen kívül részletes információkat kapnak arról, hogyan leplezhetőek le a teljes áron kínált illegális másolatok. Jelenlegi formájában ugyanakkor a legálisnak talált felhasználók számára nincsen semmilyen haszna a programban való részvételnek.

Kis is csukhatják őket

Szakértők szerint az önkéntes felmérés lehet az első lépés, és ezt újabbak követhetik. A Microsoft például bármikor úgy határozhat, hogy az illegális másolatok használóit kizárja a frissítésekből.

Mint ismeretes, ez történt a Windows XP SP1 és SP2 javítócsomagjával, illegális példányon nem voltak hajlandóak futni. Ugyanakkor A biztonsági mechanizmus kiiktatása sem váratott sokáig magára.

David Lazar szerint ugyanakkor a felhasználók, főként a céges ügyfelek számára jelent könnyebbséget annak egyszerű ellenőrzése, hogy a futtatott operációs rendszerhez tartozik-e érvényes licenc.

A Microsoft illetékese szerint még nincsen eldöntve, hogyan folytatják a programot. Elsőként megvárják, hogy húszezer felhasználó engedélyezze a gépe gyors átnézését, és ezt követően vitatják meg a program kiterjesztésének vagy más eljárások bevetésének kérdését.  • Hírek
  • Hírek