Natália
1 °C
7 °C

A Microsoft meg akarja érteni a kalózokat

2004.09.10. 15:14
A Microsoft hivatalos tanulmányt rendelt meg a szoftvereket illegálisan másoló felhasználók lelkének átvilágítására. A Witten egyetem kutatói a kalózmásolókat kérdőíven faggatták, majd meglepő javaslatokat tettek. Szerintük az illegálisan másolókat nem bűnözőknek, hanem a jövő vásárlóinak kell tekinteni.
A Microsoft németországi leányvállalata a Witten egyetemet azzal bízta meg, hogy derítsék ki, mi járhat az illegális szoftvermásolatok készítőinek fejében. A kutatás célja nem annyira a reprezentatív felmérés elkészítése volt, hanem bizonyos minták összeállítása, jelentette ki a Der Spiegelnek Hergen Wöbken, az egyetem stratégiafejlesztési intézetének munkatársa. A kutatók a kérdőívekkel a kalózmásolók "digitális mentalitását" kívánták körüljárni.

Az első lépésben intézetek, vállalatok, pártok és szakmai szövetségek szakértőit kérdezték meg a kérdéskörrel kapcsolatos nézeteikről. A witteni kutatók ezután online kérdőív segítségével ötszáz szoftvermásoló véleményét gyűjtötték be, majd a válaszokból kiválasztottak 128-at, és alaposabban elemezték őket. A kutatók a szoftvermásoláshoz vezető közös mentalitás létezésére kerestek bizonyítékokat, illetve ha van ilyen, akkor egyúttal a kalózok gondolatmenetét is megkísérelték rekonstruálni.

Tudják, de nem izgulnak

A megkérdezettek kilencven százaléka tisztában van vele, hogy a szoftverek kalózmásolása bűncselekménynek minősül. Ez az ismeret azonban a felmérésben részt vevő felhasználók kétharmadát nem tántorítja el attól, hogy magáncélra másolatokat készítsen, illetve ilyeneket használjon. Hetvennyolc százalékuk ellenzi a magáncélú másolók megbüntetését.

A szoftvercégek érdekvédelmi szervezeteként fellépő Business Software Alliance (BSA) szerint a világszerte használt számítógépes szoftverek harminchat százaléka lopott. A BSA szerint emiatt huszonkilencmilliárd dolláros kár érte az üzletágat.

A guruk nem vacakolnak

A witteni kutatók a kalózokat a másolatok száma és az eltérő számítógépes jártasság alapján négy csoportba sorolták. Mintegy tíz százalékuk tartozik a sok szoftvermásolatot használó pc-freak (számítógépguru) kategóriába.

A következő csoport a hobbifelhasználók alkotják, akik nem ismerik ki olyan jól magukat a számítógépen, viszont egyfajta gyűjtőszenvedélyből mindenféle programot összeszednek, jelentette ki Hergen Wöbken.

A pc-profik nagy hozzáértésről tesznek tanúságot, keveset kalózkodnak, és a megkérdezettek hét százalékát tették ki. A legnagyobb, közel ötvenszázalékos csoportot a pragmatikus felhasználók adják, akik korlátozott ismeretekkel és szinte kalózkodás nélkül használják a számítógépüket.

Kevés az idealista kalóz

A felmérés arra nem tudott választ adni, hogy a kalózmásolás jelensége a digitális társadalomban terjedő egyfajta engedetlenségi mozgalom volna. Ehhez az interjúalanyok túlságosan meg voltak rostálva, illetve jobban elő kellett volna készíteni a felmérést.

A kutatók a válaszok alapján irrelevánsnak tartják az ideológiai alapon másoló, a szoftvermonopóliumokat elutasító kalóz képét. Csupán néhány felhasználó lép fel az információhoz fűződő alapvető jog igényével, szabad prédaként tekintve a szoftverekre. A közvélemény viszont rendkívüli figyelmet szentel ennek a kis csoportnak, jelentette ki Hergen Wöbken.

Nem kell a fenyegetés

A felhasználók időközben a Microsoft termékeivel versenyző olcsó, illetve ingyenes alternatív szoftvereket is választhatnak. Ezért a szoftvercégnek a kutatók inkább azt tanácsolták, hogy pragmatikusan reagáljon a kérdésre, és próbálja megszólítani az eltérő mentalitású szoftvermásolókat.

A kutatók ezen kívül azt javasolják a Microsoftnak, hogy a magánfelhasználóknál mondjon le a rendőrségi és jogi lépésekről. A jövő vásárlóiban felvilágosítással és neveléssel kell tudatosítani, hogy mint jelent a korlátozott felhasználási jog.

A felmérést azért rendelték meg, hogy új érveket kapjanak a kalózmásolókat differenciáltan megszólító kampányhoz, jelentette ki Thomas Urek, a Microsoft Deutschland szerzői jogi szakértője. A szoftvercég a kalózmásolatok problémájának tudatosodását és konstruktív vita kialakulását szeretné elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?