Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Győztek a bíróságon a fájlcserélők

2004.08.21. 14:19
A Los Angeles-i szövetségi bíróság szerint a fájlcserélő szoftverek fejlesztése nem bűn, ha a gyártó nem vesz részt a kalózmásolatok terjesztésében. A Grokster és a StreamCast perében a bíró gyakorlatilag megsemmisítette a lemezkiadók által benyújtott keresetet. A Kazaa ügye még nincs lezárva.
A korábban hatalmas győzelmeket arató lemezkiadók és filmstúdiók most vereséget szenvedtek a szövetségi fellebbviteli bíróságon, mivel Stephen Wilson bíró ítélete szerint a Grokster és a StreamCast nem vonható felelősségre a felhasználóik illegális tevékenysége miatt. Ezzel végre rendeződött a p2p technológia vitatott helyzete, de csak azok a cégek örülhetnek, amelyeknek a rendszere nem központi szerverekre épül, tehát képtelenek befolyásolni a felhasználók tevékenységét. Az internetezőket az ítélet kevéssé érinti, hiszen a bíróság nem legalizálta a kalózmásolatok terjesztését: az illegális másolatokat megosztó személyek továbbra is törvényszegők és bármikor beperelhetőek.

"Az alperesek olyan szoftvereket fejlesztenek, amelyeket törvényes és törvénytelen célokra egyaránt felhasználhatóak, tehát semmiben sem különböznek a videókat és a fénymásolókat gyártó cégektől" - írta Wilson a pénteken nyilvánosságra hozott ítéletben.

Nem ért véget?

A lemezkiadók és a filmstúdiók persze csalódottak, és makacsul ragaszkodnak az általuk megfelelőnek hitt szerzőijogi politikához. A filmstúdiókat képviselő Motion Pictures Association of America (MPAA) vezérigazgatója, Jack Valenti a Cnetnek elmondta: megvizsgálják lehetőségeiket és ha annak látják értelmét, megfellebbezik a döntést. Az igazgató szerint igen fontos, hogy a bíróság külön felhívta a figyelmet a kalózmásolatok illegalitására, és hogy a döntés nem ad szabad utat azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik mások szellemi termékének jogszerűtlen felhasználásával akarnak meggazdagodni.

Támadhatatlan technika

A kiadók egyébként korábban számos p2p fájlcserélő hálózat, például a Napster, Audiogalaxy és Scour ellen nyertek pert, de ezek a cégek azonban még egy korábbi p2p technológiát használtak, amelyben minden elérhető fájl címét a szoftvergyártó által működtetett központi szervereken tárolták. Ezek a cégek tehát aktívan részt vettek a kalózmásolatok terjesztésében, pedig megakadályozhatták volna a jogsértést.

A modern fájlcserélő hálózatokban ezzel szemben csak egyéni számítógépek kommunikálnak egymással, nincsenek szerverek. A StreamCast Morpheus nevű kliensszoftvere például mások megosztott fájljai közt keresgél, és ha nem talált semmit, az elsőként elért kliens továbbítja a kérést más felhasználók felé. Amikor megvan a keresett fájl, a két számítógép között közvetlen kapcsolat létesül, amelyről a StreamCast semmit sem tud, és ezért nem állíthatja le az adatátvitelt.

Nem szólhatnak be

A lemezkiadók felvetették, hogy a gyártókat szoftverek megváltoztatására kellene kötelezni, a bíróság azonban ezt határozottan elutasította, hiszen a jogkövető cégeket semmire sem kötelezheti a bíróság. A szoftvergyártók ennek a döntésnek különlegesen örültek, mert szerintük más kérdéses technológiák - például a tévéadást rögzítő eszközök - esetében is alkalmazható, írta a Cnet.

"Hatalmas győzelem ez a fejlesztőknek, és nemcsak azoknak, akik p2p szoftverekkel foglalkoznak. A bíróság szerint senki sem kötelezhető arra, hogy csak olyan szoftvereket gyártson, amelyekre a szórakoztatóipar is az áldását adta" - mondta Fred von Lohmann ügyvéd, a StreamCast vállalatot képviselő Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet munkatársa.

Wilson egyébként már korábban is utalt arra, hogy a szoftverfejlesztőket legfeljebb az Egyesült Államok Kongresszusa marasztalhatja el, és a RIAA éppen ezt próbálja elérni néhány meggyőzhető képviselő segítségével. A mostani ítélet azonban fontos figyelmeztetést tartalmaz a törvénytervezetet tárgyaló Kongresszus számára is: "az új technológiák bemutatkozása mindig bomlasztóan hat a régi piacokra, és különösen azoknak a szerzői jogtulajdonosok érintettek, amelyek régi elosztási rendszerek alapján dolgoznak. A történelem megmutatta, hogy az új technológiák - például a zenegép, fénymásoló, magnó, videó és számítógép - megjelenése után a piaci erők mindig kialakítják az egyensúlyi állapotot."

A Kazaa reménykedik

A Grokster és a StreamCast ügyével párhuzamosan az egyik legismertebb fájlcserélő hálózat, a Kazaa is a Los Angeles-i bíróságon pereskedik a kiadókkal. A cég képviselői a mostani ítéletre hivatkozva arra kérték a bíróságot: vagy azonnal utasítsák el a lemezkiadók keresetét, vagy az alsóbb szintű bíróságot kötelezzék új ítélet meghozatalára.