Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az új Windows megfogja a másolt zenét?

2004.09.20. 15:52
A Microsoft a hatodik generációs Windows részévé kívánja tenni a zenei CD-k másolásvédelmét. A nagy kiadók még nem alakították ki közös álláspontjukat, a kicsik pedig fel vannak háborodva.
A Windows operációs rendszer Longhorn néven emlegetett hatodik generációjának tervezgetésekor a Microsoft egy sor funkció bevezetését már későbbre halasztotta. A The Register híroldal azonban a szoftvercég mostanáig nem reklámozott terveiről számolt be.

Eszerint a Microsoft jelenleg a kiadókkal egyezkedik a zenei cd-k másolásvédelmének jövőjéről. Az iparág által támogatott egységes szabvány ugyanis része lehetne a Longhornnak.

Közös álláspont

A brit híroldal szerint az erre vonatkozó dokumentumok az EMI és a Tommy Boy Records lemezcégeken keresztül kerültek nyilvánosságra. A két kiadó a jelek szerint azt a megbízatást kapta, hogy a terv mellé állítsa a független zenei közösségeket.

A Microsoft tervei szerint a jövő "biztonságos" cd-je a felhasználó kárpótlására bónuszanyagokat, például multiméda-klipeket tartalmazhatna.

A kiadóknak szeptember 20-ig meg kell állapodniuk az egységes másolásvédelmi szabvány ügyében. Bár a Longhorn már hosszú évek óta készül és 2006-ben jelenhet meg, az egységes másolásvédelem integrálásával a következő hónapokban el kell készülni.

Újabb monopólium

Még nem ismeretes, hogy a Microsoft a mindenféle másolatot megakadályozó "Secure Audio Path" koncepciót, vagy a másolásvédelemre szakosodott Macrovision "Active Software Protection" eljárását támogatja inkább.

Sok független kiadó a hírek szerint közel sem fogadja lelkesen a Microsoft javaslatát, mivel ezzel a szoftvercég a másolásvédelmi technológiák terén monopolközeli helyzetbe lendítheti magát. Attól is tartanak, hogy a döntés nyomán növekedne a cd-k előállítási ára.

Hosszú szünetjel

A Windows XP és a Longhorn kiadása közötti szünet a leghosszabb lesz a Microsoft történetében. Az elemzők ezt a körülményt az utóbbi időben kritikus szemmel figyelték, hiszen a frissítés késlekedése akaratlanul is megnyitja az utat az alternatív operációs rendszerek előtt.

A Gartner által most kiadott elemzésben a szakértők annak a gyanújuknak adnak hangot, hogy a Longhorn végül csak a fejlesztési menetrendben támadt rés betömését szolgálja majd. Az Infoworld által idézett anyag szerint esetleg mégis az időzavar miatt jön ki a visszanyesegetett Longhorn.

Jó az az XP

A Gartner szerint úgy tűnik, hogy a Microsoft a 2006-ra tervezetet Longhornnal csupán azokat az ügyfeleket akarja megnyugtatni, akik a licencek révén már előre befizettek a következő Windows változatokra.

A Gartner azt javasolja a cégeknek, hogy használják a Windows XP-t, a Service Pack 2 (SP2) javítócsomaggal kiegészítve. Ezzel megmarad számukra az a lehetőség, hogy átálljanak Longhornra, ha azt ésszerűnek látják.

A Gartner becslései szerint a legtöbb cég 2011-ben még XP-t futtató számítógépeket fog használni, ahogy a Windows alapú szervereket 2010-ben sem lehet majd lerobbantani a Windows 2003 Server operációs rendszerről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!