Emőke
-4 °C
9 °C

Olcsó Windows a Linux ellen

2004.06.28. 16:07
Néhány ázsiai országban a Linuxot preferáló állami programok meghódítására fapados XP bevezetését tervezik. Az operációs rendszer nem lesz hozzáférhető más nyelveken.
A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint a Microsoft figyelemre méltó módon reagál a Linux néhány ázsiai országban elért sikereire. Az új és lényegesen olcsóbb Windows XP Starter Edition feladata a nyílt forráskód potenciális vásárlóinak visszaédesgetése.

Néhány ország, például Malajzia és Thaiföld korábban bejelentette, hogy költséghatékonysági okokból Linuxt kívánnak alkalmazni az állami támogatású számítógépes programokban. Az ilyen projektek főként az első felhasználókat célozzák meg.

Szeptemberben megjelenik?

A jelek szerint a Microsoft a Starter Edition segítségével akarja ennek elejét venni. A WSJ forrásai szerint állítólag már folynak a tárgyalások néhány ázsiai ország kormányával.

Egyelőre nem tisztázott, mennyiben lesz az új termék a hagyományos XP lebutított változata. Ugyanígy nem ismert a könnyített operációs rendszer megjelenési ideje sem. A thai miniszterelnök információi szerint viszont a rendszer már szeptemberben kijöhet.

Korlátozás

A Windows XP Starter Edition a jelenlegi elképzelések szerint kizárólag az érintett ázsiai országokban lesz kapható, és csak az adott nyelveken lesz elérhető.