Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A Linux győzött Münchenben

2004.06.17. 11:15
A több tízezer városi számítógépet érintő "LiMux" minden frakció támogatását megkapta, ellene csak a konzervatív CSU szavazott. A tartományt irányító párt politikusai szerint hackerek prédája lesz a város, és az új szövegszerkesztőt is nehéz lesz megtanulni.
Megkezdődhet Münchenben a 30 millió eurósra becsült Linux-projekt (LiMux). A bajor tartományi főváros tanácsa szerdán hivatalosan is elfogadta a müncheni közhivatalok mintegy 16 ezer számítógépes munkahelyének Linux-alapú átalakítását.

A városházán a Linux-migráció mellett szavazott a várost vezető SPD-Zöldek koalíció, az FDP, az ÖDP és a PDS képviselői. A Bajorországot irányító CSU azonban a Linux bevonulása ellen lépett fel.

Jönnek a hekkerek

Konzervatív politikusok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a nyílt forráskódot bújó "hobbi programozók" meg tudják majd semmisíteni a város informatikai hátterét. Ezen kívül kockázatokkal jár, hogy az alkalmazottaknak új szövegszerkesztő kezelését kell megtanulniuk.

A LiMux 13 ezer asztali számítógép és a hozzájuk tartozó szerverek átállását célozza. A következő lépésben a projekt felelősei közbeszerzési eljárás keretében választják ki az alkalmazott nyílt forráskódú termékeket. Ez annyit tesz, hogy a LiMux-ban nem csak a projektet eredetileg felvázoló IBM és az immár Novell alá tartozó SuSe kap szerepet.

Szabadulni az ölelésből

A városi számítógépek migrációja mellett a legfontosabb érv az volt, hogy a müncheni informatikai gazdaságban közvetlenül teremtsenek munkahelyeket, illetve valódi versenyhelyzet keletkezzen a szoftverek piacán.

"Arra kell most figyelnünk, hogy ne annak árán szabaduljunk meg a monopólium terhétől, hogy másik globális monopólium mellett kötelezzük el magunkat" - jelentette ki korábban Jens Mühlhaus müncheni zöld politikus, a Microsoftra és az IBM-re utalva.

A leghelyesebb az volna, ha a müncheni és város környéki kis és közepes informatikai vállalatok kapnának szerepet a szükséges egyedi alkalmazások és megoldások kifejlesztésében, idézte a heise.de Mühlhaus szavait.

A zöld politikus sajnálatosnak nevezte a CSU döntését, hiszen a párt a jelek szerint még mindig nem értette meg, hogy a szabad szoftverek esetében bevételre főként a szolgáltatások területéről lehet számítani.

Több lépcsős támadás

A müncheni átállást három lépcsőben hajtják végre. Elsőként, még ebben az évben a közigazgatás valamennyi, eddig Windows NT-t futtató számítógépét Open Office irodai programcsomaggal és Mozilla böngészővel látják el.

Szükségessé válik ezen kívül a 7000 különböző nyomtatvány Office-makrójának átszabása. 2005-2006 során valamennyi irodai PC új operációs rendszert kap, majd végül mindenhol a nyílt forráskódú szoftver működik.

2008-ben zárulhat le a szakmai alkalmazások nehézkesnek ígérkező migrációja, amely Mühlhaus szavai szerint kreativitást és jó együttműködést igényel a közigazgatástól és a fejlesztőktől. Az így összeálló know-how nemzetközi érdeklődésre tart majd számot és ilyenként bizonyosan értékesíthető lesz, jelentette ki Jens Mühlhaus.