München ajtót mutat a Microsoftnak

2003.05.28. 16:17
A bajor főváros képviselőtestülete egy hosszadalmas eljárás lezárásaként szerdán úgy határozott, hogy a városi közigazgatás mintegy 14 ezer számítógépét a Microsoft Windows helyett ezentúl Linux operációs rendszerrel üzemeltetik. Annak ellenére történik így, hogy Steve Ballmer, a Microsoft elnöke széleskörű kedvezményeket kínált fel, sőt személyesen lobbizott a döntés ellen.
A döntés valódi jelzésértékkel bír, hiszen München az első német nagyváros, amely a nyílt forráskód mellett teszi le a voksát. A több éven át tartó átállás költségeit, a személyzeti és képzési költségeket beleértve csaknem 30 millió euróra (7,4 milliárd forintra) becsülik, emlékeztet a dpa.

A városi tanács a döntését többek közt azzal indokolta, hogy nagyobb függetlenséget érhetnek el az egyes gyártóktól. A jövőben egy gyártó sem írhatja elő kötelező érvénnyel, hogy át kell állni az alkalmazása újabb változatára. A konkurens ajánlatot egyébként az IBM és a SuSE Linux AG nyújtotta be.

Kidőltek az NT-k

A városvezetés azért került döntéskényszerbe, mert a Microsoft lassan megszünteti a hivatalok gépeit működtető Windows NT műszaki támogatását. A szoftvergyártó megoldása erre az volt, hogy hevesen lobbizott egyéb termékei, a Windows XP és az Office programcsomag érdekében.

Steve Ballmer, a Microsoft elnöke például tavasszal külön abból a célból szakította félbe svájci sítúráját, hogy tárgyalhasson München főpolgármesterével, Christian Udével (SPD). Ballmer 15 százalék kedvezményt ígért a nagyvárosnak, ha kitart a Microsoft mellett. Ezzel a lépéssel akkor úgy látszott, a Microsoft ismét nyerőben van.

A frakciók már hétfőn megmondták

A müncheni városházát irányító SPD és a Zöldek frakciói hétfői tanácskozásukon elutasították azokat a terveket, hogy a városi közigazgatás kiöregedett Windows NT-t futtató számítógépeit Microsoft programokat (Windows XP und MS Office) futtató PC-kel váltsák fel.

Az SPD és a Zöldek a városban többséggel rendelkeznek, a 80 képviselői helyből 43-at tudhatnak a magukénak. A CSU-ra 30, az FDP-re 3, további pártokra pedig négy képviselői hely jut.

Rés a pozíción

Az SPD-Zöldek koalíció politikusai a hétfői frakciódöntések után úgy nyilatkoztak, hogy a lépés jelzésértékű a Windows és a Linux operációsrendszerek közti presztízsharcban. A milliós nagyváros vezetése a lépésével rést vághat a Microsoft monopóliummal felérő piacvezető pozícióján, nyilatkozta a dpa-nak Boris Schwartz, a Zöldek frakcióvezető-helyettese

Christine Strobl, az SPD frakció helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy a Linux operációs rendszer nagyobb rugalmasságot és gyártótól való függetlenséget biztosít. Ezen kívül ez a megoldás lényegesen kisebb terheket ró a város költségvetésére.  • Hírek
  • Bankszámla