16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Linuxot barkácsolna a Microsoft?

2002.12.12. 14:30
A Meta Group piackutató cég meg van győződve arról, hogy a Microsoft gazdasági megfontolásokból hamarosan Linux-alapú szerveralkalmazásokat ad ki, és kénytelen lesz csökkenteni a Windows árát. A szoftvercég elképzelhetetlennek tart egy ilyen helyzetet.
A Meta Group piackutató cég szerint a Microsoftnál fiókban pihennek azok a tervek, melyek szerint Linux-változatokat kellene készíteni a .Net technológia, az Exchange, az IIS webszerver és az SQL adatbázisszerver kezelésére.

Az elemző cég szerint a lépést a nyílt forráskódú rendszerek fokozatos elterjedése indokolja. Legkésőbb 2007-ben a szerverek 50 százaléka már Linux alatt fut, becsli a Meta Group. A cég véleménye szerint a Microsoft első linuxos termékei 2004 végén jelenhetnek meg.

Windowssal fognak helytállni

"A Microsoft nem fog linuxos szerverszoftvert fejleszteni" - nyilatkozta a Computerwoche szaklapnak a spekulációkra válaszul a Microsoft Windows szerverstratégiákért felelős igazgatója, Peter Houston. A szoftvercég továbbra is arra koncentrál, hogy a Windows-termékekkel álljon helyt a piacon.

Másként látja a helyzetet a Meta Group. Az asztali gépekkel ellentétben, ahol a Microsoft 90 százalékos piaci részesedéssel kvázi monopóliumot ért el, az elemzők megítélése szerint szerverpiac helyzete még nyitott.

Gazdasági kényszerűség?

A piackutató szerint az amerikai szoftvercégnek nincs más választása, mint hogy megváltoztatja a termékstratégiáját, feltéve persze, hogy továbbra is gazdaságos működésre törekszik. A Microsoft ezenkívül lényegesen olcsóbbá teszi majd a Windowst, vagy legalábbis összeállítja az operációs rendszer kedvezőbb árfekvésű változatát, hogy felvehesse a versenyt a Linuxszal, prognosztizálják az elemzők.

David Smith, a Gartner elemzője szerint a Linux erősödése valóban elbizonytalanítja a Microsoft vezetését. A szoftvercég által megrendelt elemzésekből ugyanis az világlik ki, hogy nem nagy a Windows és a Linux közti árkülönbség, utalt a szakértő az IDC által a múlt héten nyilvánosságra hozott iratra.

A Javával is birkóznak

A Windows előnyeit megerősítő IDC tanulmányban azonban a rejtett - például a hardveroldalon jelentkező - költségeket nem vették figyelembe. Ezenkívül a Linux alatt több ingyenesen használható alkalmazás hozzáférhető.

A Meta Group tézisét, miszerint a Microsoft maga is Linux-pályára állna, David Smith nem tudja elfogadni. "Nem látom be, hogyan tudná a Microsoft a Linuxot támogatni, amíg a szoftverkonszernnek a Java kezelésével is nehézségei vannak" - jelentette ki a szakértő.  • Hírek
  • Hírek