16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Kikosarazták Indiában Bill Gatest

2002.11.22. 09:08
India a jelek szerint mindig is kemény piac marad Bill Gates számára. Ottani látogatása alkalmával a Microsoft alapítójának félreérthetetlenül a tudomására hozták, hogy az országban a Linuxé az elsőbbség. Az India Times beszámolója szerint Digvijay Singh, Madhya Pradesh tartomány miniszterelnöke Új-Delhiben ezt személyesen közölte Gatessel.
"Számunkra nem a Linux vagy a Microsoft közti mérlegelésről van szó. Sokkal inkább a szabad szoftver és egy monopólium közti választásról" - tette Singh világosabbá álláspontját a lapnak adott interjúban. Elmondása szerint ha adatokat kívánnak a közvélemény tudomására hozni, akkor azt nem szerzői jogvédett alkalmazások segítségével teszik.

Madhya Pradesh szövetségi állam, melynek fővárosa, Bhopal 18 évvel ezelőtt egy vegyi üzemben történt súlyos baleset nyomán tett szert szomorú hírnévre, jelenleg nagyívű informatikai projektjei révén kelt feltűnést. A Gyandoot e-governance elektronikus kormányzati rendszer, amely a 45 megye közül 26-ot már lefed, 2000-ben megkapta a Stockholm Challenge Award-ot. A kormányzat emellett a Headstart programmal segíti a számítógépek iskolai alkalmazását. A Headstart az első lépcsőben Microsoft termékeket alkalmaz, de ezt követően áttérnek a Linuxra.

A miniszter is fertőzött

Az iskolai projekt koordinátora számára a költségvonzatok miatt egyértelmű a szabad operációs rendszer előnye. Ezen kívül egy sor más állam, például Németország is a közigazgatás az Open Source alapokra helyezése mellett döntött. Ennek ellenére a Microsoft szoftverek alkalmazása a Headstart programban világosan mutatja, hogy Indiában nincsenek alapvető ellenérzések a Microsofttal szemben. De ez aligha lehet vigasz a következő években 400 millió dollárt Indiában befektetni szándékozó Bill Gates számára, hiszen az indiai informatikai miniszter is a nyílt forráskód elvének elkötelezett híve.  • Tippek
  • Hírek