Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Linuxos hatalomátvétel a német közhivatalokban

2003.01.17. 15:57
Észak-Rajna-Vesztfália statisztikai hivatala nyár óta a Linuxra esküszik. Neuss városának nyilvános internetes oldalai november közepe óta az ingyenes operációs rendszeren futnak. A düsseldorfi tartományi legfelsőbb bíróság nemrégen Linuxszal modernizálta költségvetési rendszerét. A három hivatalban három különböző feladatot bíznak a nyílt forráskódú operációs rendszerre.
A szabad szoftver a német közhivatalokban már elismerést szerzett magának, mint a piacvezető Microsoft termékeinek valódi alternatívája - írja a Süddeutsche Zeitung . A Linux költséghatékonyabbnak és biztonságosabbnak számít, mint a konkurencia, és a nyílt architektúra is vonzóbbnak számít. Az operációs rendszer ingyenesen hozzáférhető, és tetszés szerinti konfiguráción fut. A hozzáférhető forráskódnak köszönhetően bárki megváltoztathatja, és saját igényeire szabhatja a szoftvert.

"A szűkös költségvetések idején ideális megoldás ez a szoftver" - mondta el a lapnak Eckhardt Kopatz, aki a düsseldorfi tartományi legfelsőbb bíróságon a Linuxra átállást irányította. A régi technológia, amellyel a bíróság költségvetési rendszerét automatizálták, még a hetvenes évekből származott. Az alkalmazásokat most az új platformra állították át. Észak-Rajna-Vesztfáliában a hivatal most 14 helyszínen linuxos számítógépeket üzemeltet.

Újabb előny az olcsóbb hardver

"Mindenekelőtt a lényegesen kisebb üzemeltetési költségekből fogunk profitálni. Ezen kívül az operációs rendszer kedvezőbb árú hardvereszközökön fut. A közhivatalokra nehezedő egyre nagyobb költségvetési nyomás miatt a Linux ezzel újabb előnyt könyvelhet el a konkurencia termékeivel szemben" - mondta Kopatz.

A fenti előnyökről a szövetségi kormányzat is meg lehet győződve. Kifejezetten ajánlják ugyanis a hivataloknak, hogy alapvetően az alternatív szoftvert alkalmazzák. Ebben példát is mutattak: a Bundestag hivatalában és a szövetségi belügyminisztériumban teljes gőzzel folyik az átállás. Ugyanez a helyzet a pénzügyminisztériumban, a szövetségi információtechnológiai biztonsági hivatalnál és a szövetségi kartellhivatal monopóliumbizottságánál.

Központi beszerzéssel könnyítenek

Hogy mások számára megkönnyítsék az átállást, a belügyminiszter júniusban együttműködési megállapodást írt alá "nyílt számítógépes rendszerek és szoftverek támogatása a közigazgatásban" cím alatt. A keretszerződés szerint az IBM Deutschland és a nürnbergi székhelyű Suse Linux AG, az alternatív szoftver SUSE disztribúciójának fejlesztője, különösen kedvező beszerzési feltételek biztosításával csökkenti a szövetségi, tartományi és települési hivatalok átállásának indító költségeit.

Ezen kívül az érdeklődő hivatalok hosszas pályáztatás nélkül közvetlenül bevásárolhatnak a konzorciumnál. A szövetségi és tartományi hivatalokkal azóta több tucat szerződést kötöttek, és Észak-Rajna-Vesztfália is több kisebb projekttel képviselteti magát.

A Techconsult GmbH nyáron elvégzett tanulmánya abból indul ki, hogy 2004-ig a német közhivatalok 31 százaléka átáll a Linuxra. Az Európai Bizottság egyébként hasonló arányt prognosztizált egy körkérdés után.

Schwäbisch-Hall Linux lázban ég

"Ezek minden bizonnyal igen optimista becslések" - jelentette ki Christian Egle, a Linuxot fejlesztő Suse szóvivője. A szoftveres forradalom hullámai ugyanis a jelek szerint nem érték el a német városok és községek hivatalait. Néhány kivételtől, például a neussi internet szervertől eltekintve Észak-Rajna-Vesztfáliában egyetlen település sem törekszik alkalmazni a kedvezőbb technológiát.

Egész Németországban az központi együttműködési megállapodás aláírása óta is csak egyetlen város, a Baden-Württemberg tartománybeli Schwäbisch-Hall ég Linux-lázban. A 36 ezer lakosú város teljes informatikai rendszerét és valamennyi közhivatala minden munkahelyét Linuxra állítja át. A város a jövőre lezáródó folyamatot követően a költségeiből hatszámjegyű euróösszeg megtakarítására számít.

Beindulhat a dominó, ha látják az eredményt

"Schwäbisch-Hall most még az egyetlen valódi éllovas" - jelentette ki a Suse szóvivője. A mindenekelőtt a szerverrendszerek terén elérhető nagy megtakarítási lehetőség ellenére a városok szintjén a Linux alkalmazásának kérdése még a kiértékelés stádiumában tart.

Christian Egle viszont arra számít, hogy hamarosan új projektek is beindulnak. Egyrészt létezik a dominóeffektus, amikor az úttörő projekt eredményei magukért beszélnek. Másrészt a közhivatalokban tovább növekszik a pénzszűke. "Talán most még nem elég erős a szorítás a döntéshez" - mondta Egle.

Itthon egzotikum a nyílt forráskód

Míg Németország milliókat spórol Linuxszal, itthon egyelőre nem lelkesednek a kormányhivatalok az olcsó szoftverért. A Közbeszerzési Értesítő tíz napja számolt be arról, hogy a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága bruttó 8,75 milliárd forintos, illetve 2,5 milliárd forintos keretösszegben vásárol Microsoft illetve Novell szoftvereket.

A elektronikus közigazgatás hazai bevezetése során a Linuxot is választhatóvá teszik az önkormányzatok számára, jelentette ki tavaly Kovács Kálmán informatikai miniszter a Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Belügyminisztérium együttműködési megállapodásának aláírásakor. Arra viszont akkor Kovács Kálmán nem tudott ígéretet tenni, hogy csak hazai fejlesztésű szoftvereken alapul majd az e-közigazgatás. Mint mondta, ezzel szűk korlátok közé szorítanánk magunkat.