Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Windows a 'kurváknak'

2004.08.25. 13:09
A dél-amerikai nőket a Windows XP egyik spanyol nyelvű változata a 'kurva' megszólítással illette. A Windows 95 indiai változatában a vitatott hovatartozású Kashmír tartományt más színnel jelölték, mint Indiát. Az ilyen nyelvi és földrajzi ballépések milliós veszteséget okoztak eddig az amerikai szoftverkonszernnek.

Fordítási hiba miatt nőgyűlölőnek tűnő terméket adott ki a Microsoft. A Windows XP spanyol változatában a felhasználói profil beállításakor meg lehet adni a felhasználó nemét. A választható három lehetőség a következő volt: "no especificado" (nincs megadva), "varon" (férfi) és "hembra" (nő). A kínos hiba a dél-amerikai változattal történt. Néhány országban, például Nicaraguában a "hembra" szitokszónak számít, és annyit tesz: kurva.

Nem ez az első eset

A Windows 95 indiai változatában India térképe 80 ezer zöld képpontból áll. Nyolc pixelt viszont sötétebb zölddel emeltek ki a Pakisztánnal határos, vitatott hovatartozású Kashmír tartományban.

Az operációs rendszert Indiában simán betiltották, a Microsoftnak a sértő szoftver 200 ezer példányát kellett eltüntetnie az üzletekből, mondta a dpa hírügynökségnek Tom Edwards, a Microsoft geopolitikai stratégiai fejlesztőcsoportjának vezetője. Az indiai kaland Edwards szerint néhány millió dollárjába került az amerikai konszernnek.

Nem vicces a Korán

Ez a diplomáciai gikszer nem egyszeri eset. A Microsoft egyik számítógépes játékának hanghatásai közé torokhangon ordibált Korán-idézetek kerültek. A szaúdi kormány igen érzékenyen reagált a próféta vallását meggyalázó játékra.

A Microsoft elkészítette a Korántól megfosztott javított változatot, amit piacra is dobtak a közel-keleti országban. Az illetékes munkatársak viszont az üzletekben hagyták a bepanaszolt verziót. Nyilvánvalóan úgy gondolták, hogy úgyse veszi észre senki, mondta Edwards.

A szaúdi hatóságok erre válaszul a teljes játékot betiltották, és a Microsoft bocsánatkérését követelték. Az amerikai szoftverkonszern ebben az esetben is nyom nélkül visszavonta a megbukott terméket.

Templomból mecsetet

A Microsoft következő ballépésére az arab világban nem kellett sokáig várni. Egy újabb játékban a felhasználóknak muszlim harcosként templomokat kellett elfoglalni, hogy azokat mecsetté változtassák. Ez a játék is nagyon gyorsan eltűnt a boltokból, mondta Tom Edwards.

"A munkatársaink közül néhányan, bármilyen okosak is legyenek, csupán ködös elképzelésekkel rendelkeznek a világ többi részéről" - ismerte el Edwards. A szoftvercég levonta az esetek tanulságát, a munkatársakat ezen túl külön oktatáson vezetik be a kultúrák közötti finom eltérések és a földrajzi alapismeretek világába.