Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Húsz percig bírja a Windows

2004.08.19. 13:29
A minden védelem nélkül internetre kötött számítógépeket néhány perc alatt ellepik a vírusok. A felhasználó rendelkezésére álló idő egyszerűen nem elegendő a biztonsági javítások letöltéséhez, állapították meg amerikai kutatók.
Az internet rezdüléseit figyelő Internet Storm Center (ISC) szakértői megállapították, hogy átlagosan alig 20 percre van szükség ahhoz, hogy a védelem nélkül internetre kapcsolódó pc-k ártó programok áldozatává váljanak.

Tavaly még 40 percbe tellett, amíg a gépeket harcképtelenné tették az internetről érkező támadások, emlékeztet a CNet. A SANS intézethez tartozó ISC rendkívül aggasztónak nevezi ezt a csekély túlélőképességet, mivel a 20 perc nem elegendő ahhoz, hogy letöltsék a biztonsági frissítéseket.

Maradjon offline

Ezért a kutatóközpont szakértői óva intenek attól, hogy a biztonsági frissítések telepítése előtt internetre kapcsolja a felhasználó a frissen elkészült számítógépét. A gordiuszi csomó átvágása lehet, ha cd-ről, másik merevlemezről vagy helyi hálózatról jutnak a számítógépre a kritikus javítások.

A bécsi biztonságkutató és továbbképző központ (Zentrum für Sicherheitsforschung und -Ausbildungen) ezen felül azt javasolja a "szűz" Windows operációs rendszert telepítő felhasználóknak, hogy kapcsolják ki a fájlmegosztást és az internetet csakis tűzfallal használják. A Windows XP a SP2 javítócsomaggal kiegészítve különben képes az ilyen konfigurációkra, emlékeztet a pte hírügynökség.

Találomra próbálkoznak

Az ISC a vizsgálatai során a szabad IP számokra találomra érkező lekérdezések frekvenciáját regisztrálta. Az ISC szerint a legtöbb ilyen lekérdezést mit sem sejtő felhasználók gépein tenyésző féregvírusok produkálják, amelyek védtelen rendszereket, vagyis a továbbterjedés útját keresik.

Scott Conti, a Massachusetts egyetem kutatója hihetőnek tartja az ISC eredményeit. Az egyetemen kísérleti célból két védtelen számítógépet csatlakoztattak a hálózatra. Nem kellett 20 perc hozzá, hogy mindkettőre ártalmas programok telepítsék magukat.

A szélessáv a leggázosabb

Az ISC szerint hálózatról hálózatra változik a megfertőződés átlagos időtartama. Ha a szolgáltatók blokkolják a férgek által előszeretettel használt portokat, a pc-k túlélési esélyei jelentősen javulnak, állítja beszámolójában az ISC.

Az egyetemi hálózatokra kapcsolódó vagy szélessávú szolgáltatást használó számítógépek ugyanakkor jóval gyorsabban fertőződnek meg vírusokkal és férgekkel.

Öngyógyítás kellene

Az amszterdami Microsoft TechEd fejlesztői konferencián Fred Baumhardt, a Microsoft szakértője felszólalásában elmondta, hogy egy napon megjelenhet a mindent összeomlasztó vírus.

A szakértő ezért frissítések helyett alkalmazkodóképes biztonsági megoldásokat tartana szükségesnek. Ezek az emberi immunrendszerhez hasonlóan rugalmasan reagálhatnának a különböző fenyegetésekre, fejtegette Fred Baumhardt.