Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ötven szoftvert bánt az SP2

2004.08.16. 13:08
A Microsoft nyilvánosságra hozott egy nagyjából ötven - saját és külső gyártóktól számazó - olyan programból álló listát, melyek működését befolyásolhatja a Windows XP második javítócsomagjának, az SP2-nek a telepítése.
Az SP2 telepítése után több szoftver, így szerveralmazások, fájlcserélők, ftp-kliensek, multimédiás streamingalkalmazások felhasználói számíthatnak problémákra, és több rendszerkezelő szoftver és játék is módosításokra szorul majd, hogy megfelelően együtt tudjon működni a javítócsomaggal, írta a Microsoft Watch.

"A Windows XP SP2 installálása után lehet, hogy a kliensszoftverek nem tudnak majd adatot fogadni a szervertől" - írja a Microsoft a weblapján a témával foglalkozó tudásbáziscikkben. Ugyanakkor "megeshet, hogy egyes szerveralkalmazások, melyek Windows XP SP2-alapú komputereken futnak, nem válaszolnak majd a kérésekre", teszik hozzá.

Kézzel kell nyitni

A Microsoft arra is figyelmeztetett, hogy számos saját alkalmazását is módosítani kell majd, hogy együtt tudjon működni az SP2-vel. Ilyenek például az SQL Server 2000, a Microsoft CRM 1.2 és a Microsoft Baseline Security Analyzer 1.2.

A cég hozzáteszi, hogy a Visual Studio .Net fejlesztőeszközök és a Systems Management Server 2003 esetében megeshet, hogy a felhasználóknak manuálisan kell majd hálózati portokat nyitniuk.

Ugyanez lehet a helyzet számos, külső gyártótól származó szoftvernél is, ilyenek például az AutoCAD 2000, 2002 és 2004, a BMC Patrol for Windows 2000, az ARCserve és az eTrust 7.0, a Macromedia ColdFusion MX Server Edition 6, a Symantec AntiVirus Corporate Edition 8.0 és a Ghost Server Corporate Edition 7.5, illetve a Vertitas Backup Exec 9 és a Volume Manager 3.1. Több játék is érintett lehet, például a Need for Speed Hot Pursuit 2, vagy a Star Trek StarFleet Command III 1.0.

Blokkolnak is

Az SP2 által okozott esetleges problémákra már múlt héten figyelmeztettek az első tesztelők. Az ismert Sans intézet felmérésében 43 százalék mondta, hogy az installálás gond nélkül lefolyt, 49 százalék pedig enyhébb és súlyosabb problémákról számolt be, néhányuknak újra is kellett telepíteni a teljes rendszert. A válaszolók 30 százaléknak voltak kisebb problémái nem Microsoft gyártmányú böngészőkkel vagy programokkal.

A Microsoft a lehetséges problémák miatt egy olyan eszközt is megjelentetett, ami blokkolja a frissítés automatikus letöltését és telepítését. A Microsoft oldalán publikált eszköz lehetővé teszi, hogy a vállalatok blokkolják a Service Pack 2 (SP2) javítócsomag letöltését az automatikus frissítési funkció kikapcsolása nélkül. A Microsoft a weboldalán közli, hogy a vállalatoknak így négy hónapjuk lesz a csomag sajátkezű telepítésére, mielőtt az automatikusan települne.