Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Problémákat okoz az SP2

2004.08.13. 16:50
A Windows XP második javítócsomagjának, a Service Pack 2-nek telepítése egyeseknél gond nélkül lefolyik, míg másoknak még a rendszert is újra kellett telepíteniük, derült ki egy informatikai cég felméréséből.
Vegyes tapasztalatok érkeznek azoktól, akik már telepítették a Windows XP második javítócsomagját, a Service Pack 2-t (SP2). Az ismert Sans intézet már több mint százötven SP2-vel kapcsolatos történetet összegyűjtött weboldalán. Eddig 43 százalék mondta, hogy az installálás gond nélkül lefolyt, 49 százalék pedig enyhébb és súlyosabb problémákról számolt be.

Néhányuknak újra is kellett telepíteni a teljes rendszert. A válaszolók 30 százaléknak voltak kisebb problémái nem Microsoft gyártmányú böngészőkkel vagy programokkal. Volt, akinek a hardverbeállításokat is meg kellett változtatni. Az egyik érintett cég, a LaCie külsőmeghajtó-gyártó azóta már megjelentetett egy szoftverfrissítést Firewire 800 típusú termékeihez, írta a BBC.

Blokkolni is lehet

"A saját tesztjeink és az ügyfelektől érkezett visszajelzések alapján azt gondoljuk, hogy az alkalmazások túlnyomó többsége azonnal működni fog - mondta a Microsoft egy szóvivője. - Az SP2 néhány program viselkedését és a felhasználói élményt meg fogja változtatni, különösen a nagy szervezetek számára készített webes alkalmazások esetén. Ezekben az esetekben együttműködünk a fejlesztőkkel és a rendszergazdákkal az SP2 tesztelése folyamán, hogy megkönnyítsük a telepítést"

A vállalati felhasználók voltak az elsők, akik megkapták a javítócsomagot, amit a Microsoft egyébként már 2003-ban begígért. A Microsoft éppen a lehetséges problémák miatt egy olyan eszközt is megjelentetett, ami blokkolja a frissítés automatikus letöltését és telepítését.

A Microsoft oldalán publikált eszköz lehetővé teszi, hogy a vállalatok blokkolják a Service Pack 2 (SP2) javítócsomag letöltését az automatikus frissítési funkció kikapcsolása nélkül. A Microsoft a weboldalán közli, hogy a vállalatoknak így négy hónapjuk lesz a csomag sajátkezű telepítésére, mielőtt az automatikusan települne. Blokkolják

Megszívlelték

A késleltetés célja az, hogy a cégeknek legyen idejük tesztelni, hogy a javítócsomag nem okoz-e problémákat a vállalati szoftverekben. "Vannak kompatibilitási következmények, és biztosak szeretnénk lenni abban, hogy az ügyfeleink tudatában vannak ezeknek a frissítés előtt" - mondta korábban Barry Goffe, a Microsoft ügyfélszolgálati csoportjának egyik vezetője a News.com-nak.

A figyelmeztetést számítógépgyártók és egyéb cégek is megszívlelték, az IBM például feljegyzést küldött szét alkalmazottainak, hogy a lehetséges összeférhetetlenségek miatt ne telepítsék a javítócsomagot. Számos informatikai vezető is kijelentette, hogy vár még az SP2 telepítésével.

A biztonság az első

A régóta várt frissítés főleg biztonsági javításokat tartalmaz, a várakozások szerint megnehezíti majd a vírusírók és a hackerek dolgát. A legfeltűnőbb változtatás a patchben a Security Center (Biztonsági Központ) megjelenése az operációs rendszerben, ami az antivírusszoftverek, tűzfalak és frissítések kezelését könnyíti meg.

Az SP2 megváltoztatja azt a módot is, ahogy a Windows az alkalmazásokat kezeli, és amit ki lehetett használni arra, hogy kártékony programokat csempésszenek a pc-kre. A frissítés gátolja a pop-up hirdetések megjelenését, a telepítés után a tűzfal alapesetben be lesz kapcsolva, a Windows Messenger viszont ki. Az SP2 védelmet nyújt a puffer-túlcsordulás (ezt a jelenséget gyakran kihasználják a hackerek) és egyes kémprogramok ellen. Az Outlook Express, az Internet Explorer és a Windows Messenger ezentúl figyelmeztetni fog a mellékletekre, a rendszer feljegyzi a letöltött fájlok származási helyét, és az emailben küldött képek nem töltődnek be automatikusan.

Pozitív vélemény

Az általános vélemény az SP2-ről mindezzel együtt pozitív volt. Néhány válaszoló megemlítette, hogy a - cégek számára 266 MB méretű - javítócsomag telepítése órákba tellett. Az otthoni felhasználók számára változhat a méret attól függően, hogy mennyire tartottak lépést a folyamatos frissítésekkel.

A nagy méret miatt egyébként a Microsoft nem akarta korlátlanul elérhetővé tenni a Windows XP legújabb biztonsági javítócsomagját, nehogy túlterhelje szervereit, úgy tűnt azonban, hogy a fájlcserélők azonban megoldják a problémát: Downhill Battle elnevezésű lobbycsoport felrakta a csomagot a BitTorrent fájlcserélő hálózatra, ahonnan más p2p-rendszerekre is átkerült. A Microsoft azonban jogi úton megakadályozta a terjesztésnek ezt a módját, így az SP2 újra csak a cég oldaláról szerezhető be, írta a BBC.