Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Egyelőre elérhetetlen a Windows javítócsomagja

2004.08.09. 11:46
Több hónapnyi halogatás után végre elkészült a Windows XP második jelentős biztonsági javítócsomagja, de a több száz millió felhasználó csak fokozatosan férhet hozzá, mert a Microsoft szerverei valószínűleg nem bírnák a terhelést.
A Microsoft tavaly nyáron határozta el, hogy a Windows XP következő javítócsomagja, a Service Pack 2 (SP2) nem csupán az utóbbi időben megjelent hibajavítások gyűjteménye lesz, hanem számos új biztonsági megoldást is tartalmaz majd. Emiatt azonban legyártása a vártnál hosszabb ideig tartott, mivel az XP működésének radikális megváltoztatása kompatibilitási problémákat okozott. Az eredetileg júniusra várt Service Pack 2 kiadását idén nyáron sorozatosan elhalasztották, míg végre elkészült a végleges (2180-as) változat. A felhasználók persze hiába örülnek, nem tölthetik le csak úgy.

Elsőként ugyanis a bétatesztelők kapták meg a csomagot, majd a Microsoft legfontosabb partnerei. A hatalmas érdeklődés miatt pillanatok alatt túlterhelődtek a Microsoft vonalai, pedig a több száz millió egyéni felhasználó még csak nem is próbálkozhatott.

Házhoz jön az SP2

A Microsoft ígérete szerint azok a felhasználók, akik bekapcsolva hagyták rendszerükön az automatikus frissítés funkciót, már ezen a héten hozzáférhetnek a frissítéshez. Az SP2 mérete nagyban függ attól, hogy a felhasználó korábban milyen más frissítéseket telepített; az átlagos letöltési méret hetvenöt megabájt, de aki telepítette az SP2 bétáját, annak alig harminc megabájt is elég.

A szoftvergyártó komoly reklámkampányt indít azért, hogy az SP2 minél több felhasználóhoz eljusson, és a vállalat arra számít, hogy csak az automatikus frissítéssel több mint százmilliónyian telepítik majd. A Microsoft a kampány keretében ingyenes SP2 cd-ket küld a számítástechnikai szaküzleteknek is, hogy a raktáron heverő számítógépek rendszerét is frissíthessék. Az SP2-vel felszerelt számítógépek körülbelül hat-nyolc hét múlva jelennek meg a boltok polcain, és a helyi - például magyar nyelvű - változatok a következő két hónapban készülnek el.

Új védelmi vonalak

A Service Pack 2 frissítőcsomag a jelenleginél sokkal biztonságosabbá teszi az operációs rendszert, így a vírusok és hackerek nehezebben vehetik át a számítógép irányítását. A javítócsomag például blokkolja a popup hirdetéseket, kivédi a puffer túlcsordulását, elmenti az összes letöltött fájl származási helyét, és megakadályozza néhány kémprogram működését. A Microsoft továbbfejlesztette a beépített tűzfalat is, amely automatikusan elindul majd, a Windows Messenger viszont alapból kikapcsolt állapotban lesz.

Az Outlook Express, az Internet Explorer és a Windows Messenger figyelmezteti a felhasználót a csatolt fájlokra, és nem nyitja meg magától az emailben küldött grafikákat. A Windows rendszeresen emlékezteti a felhasználókat a letölthető frissítésekre, és a Security Center felületén az összes vírusokkal, frissítésekkel és tűzfallal kapcsolatos információ elérhető lesz.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft