Gerzson
-3 °C
3 °C

Védett lehet az illegális XP

2004.05.11. 09:30
A Microsoft biztonsági okokból lehetővé teszi az SP2 frissítés telepítését a nem legális forrásból származó rendszerekre is. A negyed gigabájtos frissítés még nyáron megjelenik.
A Computer Times szaklap értesülései szerint a Microsoft a korábbi terveket sutba dobva kivételt tesz, és a Service Pack 2 (SP2) átfogó javítás az illegálisan másolt Windows XP operációs rendszerekre is telepíthető lesz.

A döntést a szoftverkonszern nem hozta könnyű szívvel, jelentette ki Barry Goffe, az aktuális Windows változat termékmenedzsere. A cég biztonsági megfontolásokból, a felhasználók érdekében teszi meg a szokatlan lépést.

Nem jó, ha bárki védtelen

Az elgondolás hátterében Barry Goffe szerint az áll, hogy nem szeretnék, ha a kalózmásolatok használói nem élvezhetnék az SP2 nyújtotta biztonsági megoldálsokat.

A lemaradás azt eredményezhetné, hogy a féregvírusok és más virtuális kártevők könnyebben elterjedhetnek. Megfelelően nagy számú védtelen gép pedig már az internet egészének működését, vagyis a legális Windows felhasználók érdekeit is veszélyeztetné.

Most az egyszer

A Microsoft hangsúlyozza, hogy egyszeri kivételes alkalomról van szó, és a jövőben folytatják olyan új technológiák kidolgozását, amelyek elejét veszik a szoftverek illegális használatának.

Az ígéretek szerint az SP2 sokkal biztonságosabbá teszi a Windows XP-t. Így például a beépített tűzfal alaphelyzetben aktivált lesz, a javasolt frissítések telepítését pedig sokkal rámenősebben fogja követelni a számítógép.

Ezen kívül a háttérben számos olyan változtatás történik, amely megnehezíti az adatok ellopását és a rendszer manipulálását a hálózaton keresztül. Az SP2 2004 első felében jelenhet meg, a benne foglalt frissítések pedig 250 MB-ot tesznek ki.