Piroska
-2 °C
5 °C

A fájlcserélők megmentik a Microsoftot

2004.08.11. 12:18
A Microsoft nem akarta korlátlanul elérhetővé tenni a Windows XP legújabb biztonsági javítócsomagját, nehogy túlterhelje szervereit, a fájlcserélők azonban megoldották a problémát. A redmondi vállalat mégsem ajánlja a Service Pack 2 kétszáz megabájtos változatának letöltését, mert az otthoni felhasználóknak szánt csomag jóval kisebb lesz.
Mint arról beszámoltunk, az elképesztően nagy szerverkapacitással rendelkező Microsoft korlátozza a régóta várt Service Pack 2 (SP2) biztonsági javítócsomag elérhetőségét, mert attól fél, hogy a több százmillió felhasználó romba dönti rendszerét. A p2p technológia azonban megmentheti a céget, illetve jelentős segítséget nyújthat a felhasználóknak; a Downhill Battle elnevezésű lobbycsoport ugyanis felrakta a csomagot a BitTorrent fájlcserélő hálózatokra, ahonnan más p2p rendszerekrre is átkerült.

A Microsoft abban reménykedik, hogy a következő két hónapban több százmillió felhasználó telepíti az SP2 hibajavító csomagot, amit egyelőre csak a számítógépgyártók kapták meg, ráadásul a szoftvercég a napi letöltések számát is jelentősen korlátozza. A BitTorrent szoftver segítségével azonban bárki megszerezheti az SP2 telepítőjét az eredeti szerverről és a többi letöltőtől.

A p2p ereje

A projekt megmutatja, hogy a fájlcserélő technológia miként oldhatja meg a kevés pénzzel és tárhellyel rendelkező emberek problémáit anélkül, hogy szükségük lenne a kormány vagy valamelyik cég segítségére, olvasható a csoport weboldalán.

A Microsoft egyelőre vizsgálja az ügyet, mielőtt döntene a válaszlépésről, mondta a vállalat képviselője a BBC-nek. A szoftvergyártó arra is felhívta a felhasználók figyelmét, hogy a már elérhető 266 megabájtos változatot nem az otthoni felhasználóknak fejlesztették ki, hanem azoknak a rendszergazdáknak, akik hálózaton át egyszerre több számítógépre telepítik a frissítést. Az egyéni felhasználóknak szánt verzió jóval kisebb lesz.