Béla
13 °C
27 °C

A világ megismerhető, de előbb aktiválni kell

2004.06.23. 10:00
Az ingyenes internetelérést nyújtó eMagyarország pontok némelyike nem használható, mert a nagy sietségben rossz beállítással adták át a terminálokat. A beszállító jövő héten javítja ki a hibát.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium számos közintézményben létesített ingyenes internetelérési pontokat, ami roppant dicséretes, de a fémdobozba rejtett számítógépek néhány helyen használhatatlanok, derítette ki az Index egy közösségi weboldal információi alapján. A terminálokon futó Windows XP operációs rendszer ugyanis azt követeli a gyanútlan felhasználóktól, hogy előbb legyenek oly szívesek, és aktiválják. Aztán nyugodtan megismerhetik a világot. Az aktiválás egyébként nem az eMagyarország pontok sajátossága, a Windows XP a bemutatása óta, azaz majdnem három éve így működik.

Tekintse meg képeinket!
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem kertészettudományi karának főépületében például legalább egy hete nem használható a terminál, tudtuk meg az egyetem rendszergazdájától. Igaz, a szomszédos Neptun laborban egyszerre több gépen is lehet - szintén ingyen - internetezni, ráadásul asztalnál ülve.

Gyorsított internet

Az eMagyarország pontok telepítésével megbízott Euroone vezetője, Kőrösi Tamás lapunknak elmondta: nem tudtak arról, hogy ezúttal nem saját fix végződtetésre, hanem meglévő egyetemi hálózatra kell telepíteniük a terminálokat, és a gépekre CD-képmás segítségével vitték fel az előre beállított rendszert, ami ebben a speciális környezetben nem működik. Ráadásul sietniük is kellett, mivel az IHM kérésre a terminálokat még a vizsgaidőszak előtt át kellett adniuk, hogy még legyen az egyetemeken valaki, aki átveszi tőlük.

A jelenlegi rendszer tehát csak átmeneti, és az Euroone hétfőn elkezdi a végleges operációs rendszer telepítését, amellyel már működik a távoli adminisztráció, így az aktiválás is. Kőrösi Tamás szerint öt-hat munkanap alatt az összes géppel végeznek, és egyúttal strapabíróbb billentyűzetet is szerelnek a terminálokra. A javítás költségeit természetesen az Euroone vállalja, mondta el Kőrösi az Indexnek.