Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Firefox megszorongatja az Explorert?

2004.11.23. 13:31
Az internetes forgalmat figyelő OneStat.com azt állítja, hogy a Mozilla Foundation által kiadott Firefox komolyan megszorongathatja a böngészők piacán uralkodó Internet Explorert.
Az amsterdami OneStat.com legfrissebb jelentése szerint már "csak" az internetezők 88,9 százaléka használ Internet Explorert. A csalódott felhasználók jelentős része valószínűleg Firefoxra váltott, hiszen a nyílt forráskódú böngésző felhasználói tábora pontosan öt százalékponttal nőtt, így már 7,4 százalékos a részesedése.

A száz országban több mint kétmillió internetező böngészési szokásait figyelő OneStat.com egyik alapítója, Niels Brinkman azt nyilatkozta a Cnetnek, hogy nagyon jól megfigyelhető, amint az emberek Internet Explorerről Firefoxra váltanak.

Másképp számolnak

A Microsoft megkérdőjelezi a OneStat.com adatainak hitelességét, mert szerintük a felmérés nem veszi számításba a céges hálózatokat, ahol az Internet Explorer igen elterjedt. A számok ráadásul nem egyeznek meg a WebSideStory korábbi felmérésében közöltekkel, és az sem veszi számításba a vállalati intraneteket, amelyek felhasználói nem láthatóak az internetről, mondta el a Cnetnek Gary Schare, a Microsoft termékmenedzsere.

Schare szerint a Mozilla mostani népszerűsége elsősorban azoknak a felhasználóknak köszönhető, akik minden újdonságra azonnal rávetik magukat, és azt jósolta, hogy az Explorer megtartja vezető szerepét.