Valér
4 °C
8 °C

Újraéled a Netscape

2004.12.01. 17:00
Az AOL bemutatta a Netscape böngésző prototípusát, amely a Firefox és az Internet Explorer böngészőmotorját egyaránt használja. A hibrid megjelenésére lehetett számítani, hiszen az AOL hosszú évekig párhuzamosan támogatta a Microsoft és a Mozilla böngészőit, ráadásul nemrégiben bejelentette, hogy újra piacra dobja a Netscape-et, amelyben lesz néhány meglepetés.
A böngészők háborújának óriási a tétje, hiszen nemcsak arról van szó, hogy kinek a megoldása biztonságosabb, kezelhetőbb és gyorsabb, hanem arról is, hogy mely cég irányíthatja az internetezők millióit. Míg a júzerek az Internet Explorer segítségével a Microsoft-szájtokat találják meg könnyen, az AOL a Netscape.com portált szeretné újra felfuttatni.

Az új Netscape böngészőben a felhasználók maguk dönthetik el, hogy melyik böngészőmotort akarják használni, tehát az AOL egyszerre használhatja ki az Internet Explorer és a Firefox előnyös tulajdonságait, írta a Cnet.

Kevert extrákkal

Nagyon sok szájtot Internet Explorerre optimalizálnak, hiszen a Microsoft mélyen beépítette a böngészőt a Windows operációs rendszerbe, ezért az a számítógépek többségén megtalálható. A böngészőben azonban olyan sok biztonsági hiba van, hogy a felhasználók jelentős része átváltott valamilyen alternatív megoldásra; a OneStat.com felmérése szerint az Explorer piaci részesedése kilencven százalék alá csökkent, és a felhasználóit mind a Firefox happolta el.

Mivel az új Netscape az Internet Explorer kompatibilitását és a Firefox megbízhatóságát nyújtja, illetve az utóbbi legfejlettebb kiegészítői is megtalálhatóak benne, az AOL legfontosabb célja az lesz, hogy termékét mindkét konkurensétől megkülönböztesse.

Bizonytalan kezdet

A Cnet szerint a Netscape prototípusát egyelőre csak azok próbálhatják ki, akik az elmúlt hetekben regisztrálták magukat a Netscape szájtján. Az előzetes változat nem tartalmazza az Internet Explorer másolatát, hanem csak a Windowsba építettet használja, és a prototípus csak Windowson futtatható; az AOL még nem döntötte el, hogy más operációs rendszeren is megjelenteti-e.

A fejlesztők egyelőre nem közölték, hogy a végleges verziónak mi lesz a neve, és hogy a Netscape.com portál új arculata mikorra készül el.