Új webstratégia Microsoftéknál

2000.06.27. 12:51
A Microsoft eddigi mérsékelt sikerű internetes pályafutása után radikális fordulatra szánta el magát. Microsoft.Net névre keresztelt stratégiájával a cég nem kevesebbre vállalkozik, minthogy összes szoftverét internetre viszi. Ugyan ki emlékszik már a NetPC kifejezésre, ami kb. egy az egyben ugyanilyennek terveződött, aztán beleholt a hamvába. A Microsoft második próbálkozása nagyobb sikerrel kecsegtet: kulcsszavuk az integráció, amely során a felhasználói kezelőfelület, a kliensszoftverek, majd végül a szerverszoftverek is egy nagy masszába gyúródnak.
Bill Gates már néhány hete azért kel fel reggelente, hogy minden számítógépet - legyen az asztali számítógép, kéziszámítógép, mobiltelefon -, internetre kössön, de úgy, hogy az le se jöjjön a hálózatról többet. Cége a Forum 2000 konferencián jelentettre be Microsoft.Net stratégiáját, amely során a Microsoft minden meglévő szoftverét internetes alapokra helyezi.

A korábban Next Generation Windows Services, azaz következő generációs szolgáltatások kódnéven futó architektúra lényege, hogy az összes szoftver ezentúl az interneten keresztül érkezik a számítógépekre. Ha például a felhasználó rákattint a megszokott szövegszerkesztő-ikonjára, a merevlemez felpörgése helyett az mp3-letöltései lassulnak meg, mivel a szoftver teljes egészéből egy szerverről érkezik a gépére.

Mindenki együtt

A Microsoft szerint két éven belül megvalósuló látomásban minden számítógép, legyen az kicsi avagy nagy, az interneten keresztül megosztja majd egymás között az adatokat, mintha egy zárt hálózaton lenne. Az eljövendő programcsaládok elmossák a határokat az MSN internetes szolgáltatásai, mint az üzenőszoftver, a szeméyes adatok kezelése, személyreszabott kezelőfelület és a ,,hagyományos" szoftverek között.

A teljes szoftverpaletta új nevet kap, így például a 2002-re ígért új Office már Office.Net köntösben, a jövőre megújuló MSN pedig MSN.net elnevezéssel indul a fogyasztók irányába. Az MSN.Net következő verziója 2001-ben kétféle szolgáltatáscsomagot indít el szórakozás, munka és játék témakörben.

Új programnyelv

A szoftvermonopólium nem adta fel a platformfüggetlen Java programnyelv elleni küzdelmét sem. Az internet kolonizálásáért folytatott harcban a Microsoft javarészt feladta Active X nyelvéhez fűzött reményeit, és az Office csomaggal bevezetett hagyomány követve a nyílt webszabvány, az Extensible Markup Language, azaz XML felé fordult.

A Microsoft titkos fegyvere a népszerű C és a C++ nyelv kombinált és drasztikusan leegyszerűsített változata, a C#. Bár Gatesék határozottan kijelentették, nem kívánnak versenytársat állítani a Javának, a cég stratégiáját távolról ismerő informátorok szerint pontosan az ellenkezőjéről van szó. A bennfentesek úgy látják, a C# a Java több elemét és funkcióját erősen leutánozza, és hasonlóképpen vélekedik róla a konkurencia, azaz a Sun és az IBM is.

Új kezelőfelület

A másik csodafegyver a ,,Universal Canvas" más nyelven kb. egységes vászon, ami meg magyarul annyit tesz, hogy egy képernyő van, és azon jelenik meg minden. A marketingszöveget lehámozva a lényeg az, hogy egy windowsos felület legyen minden számítógépen, mégoly mobil legyen is az.

A feljavított Windows-érzéséről a Windows.Net 1.0 és az Office.Net fog gondoskodni, a természetes kezelőfelület, a hang- és írásfelismerés bemutatásával. Ezzel újabb technológiákat integrál magába a Windows, és újabb támadási felületet nyit a szoftvergyár ősellenségeinek.

Mit hoz a jövő

Gates természetesen hamar leszögezte, a teljesen internet-alapú szoftver világa még legalább két évre van, az átmenet szép fokozatosan következik be. Részletkérdés, hogy a PC-piac totális kontrollja után a Microsoft mellett jóval nagyobb beleszólása lesz a fejlődés irányának alakításába a konkurenciának, nevezetesen a Sunnak, az IBM-nek és az Oracle-nek.

Gates szerverről futó alkalmazásai kísértetiesen hasonlítanak az NC-koncepcióra, amely néhány éve az Oracle-vezér Larry Ellison álmaiban bukkant fel és tűnt el néhány tüzes slideshow után a kiállításokról. 2002-re ha minden jól megy felizzanak az optikai kábelek, beköszönt a nagysebesség meg a totális mobilitás. A Jackson bíró kardja alól egy váratlan fordulattal kicsusszanó Microsoft (csak a kezüket figyeljék!) pedig végre bejelentheti majd első ingyenes operációs rendszerét.  • Tippek
  • Hírek