16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Hírgépek

2000.07.13. 15:00
Hírgépek mozgó főcímekkel, azonnali keresési lehetőséggel. A modern hírfogyasztó eszköze. Az Index a Wired, a New York Times, a PointCast és a Desktop News szoftvereit tesztelte.
Azt a karcsú ablakot a képernyő tetején, amiben folyamatosan megjelennek a legfrissebb hírek, az angol nyelv newsbarnak (Moon szerint hírgerenda), a magyar hírsávnak, hírgépnek, vagy fényújságnak nevezi. A fényújság annak az embernek a barátja, akinek valamilyen okból folyamatosan sok és friss hírhez kell jutnia, anélkül, hogy órákon keresztül a különböző híroldalak címlapjait bogarászná.

Wired: @Hoc

Villámgyorsan kereshetünk a Wiredet tulajdonló Lycos keresőin
A vezető internetes magazin hírdobozának ajánlója azt ígéri, hogy egy 56k-s modemen keresztül kevesebb, mint egy perc alatt lehet letölteni. Az @Hoc által fejlesztett szolgáltatás beizzítása egy gombnyomás, azután csak újra kell indítani a böngészőket, és máris ott az új eszközsáv.

A Wired newsbarjával azonnal kedvenc rovatunkra és mellékletünkre ugorhatunk a magazinban, és villámgyorsan kereshetünk a Wiredet tulajdonló Lycos keresőin, a Lycoson és a HotBoton. Az @Hoc hírgerenda egyébként minden esetben regisztrációt kér, ha komolyabban bele akarunk nyúlni a beállításokba. Ha az ember ezt, mint minden épelméjű internetező nem akarja kihagyni, akkor testreszabhatja a szolgáltatásokat, kapna érte programfrissítést, és irritáló böngésző-skint, ezeket ráadásul bármely internetes gépről elérhetné. Feltéve, hogy fut rajta 4-es Internet Explorer vagy újabb. A letelepítést menüből kínálja az @Hoc.

New York Times: New York Times Explorer Bar

Ablak a képernyő alján: a New York Times hírgépe nem mozog hanem vált
Alig több, mint egy kilós setup letöltése után a böngésző külön kis ablakban töltögeti le a New York Times legfrissebb híreit és a New York-i tőzsdeindexeket. A linkekről egyenest a napilap rovataiba juthatunk, ha azok épp nem költöztek el (a tesztelés folyamán volt pár ilyen jellegű pofáraesés). A New York Times letessékelése a gépről valószínűtlenül bonyolult művelet, amelyet valahol a vezérlőpult egy távoli zugában található listán lehet elvégezni, így a felhasználók legalább fele soha nem lesz képes eltüntetni azt a gépéről. Ezt 5-ös Internet Explorerrel bárki ingyen megkockáztathatja.

PontCast: EntryPoint

Kerekded formák, megnyerő ikonok
A PointCast által fejlesztettt EntryPoint hírgép abban különbözik az előbbiektől, hogy nem egy nagyobb tartalomszolgáltató áll mögötte, hanem egy önálló információgyűjtő eszköz a sok tartalomszolgáltató között, sőt ha újra kezdeném ezt a mondatot, azt írnám, hogy ez az igazi hírgép. Kimerítő regisztráció után a felhasználó maga állíthatja be, hogy a PointCast szerver mely híreket küldje a hírgépére, így folyamatos küzdés nélkül figyelemmel kísérheti az Entrypoint szemléjének látóterébe eső orgánumok híreit.

Az első látásra nyugtalanító, másodikra megszokható, harmadikra kifejezetten célszerűnek tűnő dizájn tartalmazza az összes hagyományosnak tekinthető funkciót (hírek, időjárás, tőzsde, keresés stb.), alant pedig pirinyó ablakban futnak a főcímek.

A felhasználó a fényújság funkció mellett képernyővédő formájában is hasznát veheti az Entrypointnak, így amikor egy késő délutáni idegösszeroppanás után könnyes szemmel mered órákig a képernyőre, még akkor is megtudhatja, hogy egy szemétcsuszamlás guberálókat temetett maga alá Manilában.

Az Entrypoint szintén nem távozik önként és dalolva a gépünkről, az uninstallért le kell gyalogolni a program könyvtárába.

Desktop News: Desktop News

Nincs dizájn, semmi felesleges, csak nagybetűs főcímek
A rendkívül hasonló nevű hírgép a Desktop News Corporation vállalkozása. A hírgép az Entrypointhoz hasonlóan tartalomszolgáltatóktól független.

Aki ilyet szeretne a gépére, annak egymegás letöltésre kell lelkileg felkészülnie, onnantól viszont minden jóra fordul. A Desktop News meghálálja az aknakeresővel töltött perceket. A felülete egyszerű és könnyen kezelhető. Egy külön ablakban lehet kipipálni a szükségesnek tartott híreket a források széles választékából (AP - Jerusalem Post - UFOSEEK) - a hírek címei ezután jó nagy betűkkel battyognak a képernyő tetején a megfelelő irányba. Emellett külön ablakban lehet kiválasztani a figyelemre méltó részvényeket. A progi tehát ésszerű, idegileg gazdaságos, és valószínűleg anyagilag cégnek is elegendő hasznot hoz, mivel átlagosan minden négy hír után elhúz egy reklámbanner, így a tartalom-reklám arány jó magas.

A DesktopNews rendkívül rokonszenves vonása, hogy a regisztrációja során könnyű átverni, és nem fenyeget spammel, vagy egyéb visszaéléssel. Azzal bizonyítja, hogy igényes magára, hogy beteszi az uninstallt a program-menübe, ezzel nem veszi ki a gyakorlatlanabb felhasználó kezéből a gép feletti kontrollt. Erre nincs is szüksége, mivel jó.  • Hírek
  • Bankszámla