Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az Opera Mini 2 viccet csinál a wapból

2006.05.05. 09:30
Megjelent az Opera új miniböngészője, az Opera Mini 2. Mp3-at letölteni, képeket gyűjteni és blogolni is lehet vele. Kipróbáltuk, milyen.

Az alig száz kilobájtos szoftver azt valósíthatja meg, amire mindig is vágytunk: az egyetlen, valódi és korlátlan webet jeleníti meg a zsebkészülékeken, nevetségessé téve a gagyi szöveges wapot. Csak annyi kell hozzá, hogy a mobiltelefonon lehessen futtatni javás programokat, ezt azonban az Opera gyártója szerint a 2001. után gyártott mobilok többsége tudja.

Új forma, új tartalom

Két változata van az Opera Mini 2-nek, éppúgy, mint elődjének: butább készülékekre a MIDP1 verzió, okosabbakra a MIDP2 dukál, mi az utóbbi próbáltuk ki. Indításakor a megszokott kép fogad, de kicsit mintha szebbek lennének a gombok meg a szövegkeretek. Az első szembetűnő különbség, hogy a keresősáv mellett van egy legördülő menü, ahol a keresőt lehet kiválasztani. Az alapbeállítás a Google, de ki lehet választani a Google hírkeresőjét, képkeresőjét is, illetve behozható az angol és a magyar Wikipedia, a Technorati blogkeresője, a Dictionary.com szótárai, valamint a BBC hírei.


Sok nagy kép a Miniről, kattintson!
A kezdőlapon a kereső alatt a könyvjelzők érhetők el: a teljes lista mérete korlátlan, de a főoldalon csak kilenc kedvenc linket lehet elhelyezni, ezek azonban használat közben bármikor elérhetők néhány gombnyomással (*1-*9). A fejlesztők figyelmességére utal, hogy alapból megtalálható a könyvjelzők között néhány fontosabb magyar hírportál elérhetősége, egyebek mellett az Index.hu is. A böngészés roppant dinamikus lett attól az apróságtól, hogy navigálás közben a lapok látványosan oldalra csúsznak, mintha csak egy könyvben lapozgatnánk. Ettől eltekintve a böngészés élménye ugyanolyan, mint az első változatban: az Opera Mini nem tölti le a fölösleges animációkat, az egyszerű képeket lekicsinyíti, és ügyesen rendezi el a szöveget.

Mostantól gyorsgombokkal elérhetők a menüpontok, például a #1 benyomása után lehet webcímet megadni, a #2 könyvjelzőkhöz vezet, a ## meg a böngésző előre gombjával egyenértékű. Újdonság, hogy ki lehet választani szkineket, ami gyakorlatilag az alsó és a felső vékony csík megváltoztatását jelenti. A beállításoknál letiltható a képek megjelenítése, illetve lehet kérni jobb minőségű képek megjelenítését (ami a letöltés megduplázásával jár), és három betűméret közül lehet választani, van közepes, nagy és nagyon nagy.

A leglényegesebb újdonságok persze nemcsak a felhasználóknak, hanem a mobilszolgáltatóknak is kedveznek. Az Opera Miniből eddig semmilyen tartalmat nem lehetett letölteni, a most megjelent verzióban azonban képek és mp3-fájlok is lementhetők a telefon memóriájába, sőt automatikusan fizetni is lehet értük. Az Opera Mini 2 ugyanis kezelni tudja a fizetős tartalmakat, azaz ha egy csengőhang vagy egy háttérkép csak emelt díjas sms küldésével letölthető, akkor a felhasználónak nem kell kilépnie a böngészőből, az Opera Minivel elküldheti a szükséges üzenetet a megadott számra. Persze az Opera fejlesztői okosan találták ki a rendszert, az operátornak ugyanis egy szkriptet kell telepítenie a letöltőszájtra, és ezt a szkriptet biztosan nem adják ingyen.

Már megint a webkettő

Az Opera 2.0 rendelkezik néhány ízig-vérig webkettes tulajdonsággal is. Az MyOpera nevű közösségi szájtot összekapcsolták az Opera Minivel, így akiknek a Blogger.com-on lakik a blogjuk, elvileg importálhatják azt a MyOperába. (Nekünk nem sikerült: szerverproblémáról kaptunk hibaüzentet.) Van lehetőség arra is, hogy a MyOperában tároljuk és megosszuk a képeinket, linkjeinket másokkal. A képfeltöltés működik az asztali gépen és a mobilon keresztül is. Utóbbi esetben az albumokhoz kapunk egy véletlenszerűen generált emailcímet, és a mobillal készített fotóinkat mms-ben kell elküldenünk erre a címre.

Teszteltük ezt a funkciót: fotóztunk, majd 13:17-kor elküldtük mms-ben a képet a megadott mailcímre. A MyOperában 13:23-kor, vagyis hat perccel később jelent meg a fotó. A képeket az Opera Miniből is lehet kommentelni, és értékelhetjük is a felvételeket. Természetesen szűkíthetjük a hozzáférést ismerőseinkre is, így akár családtagjainkkal is megoszthatjuk nyaraláson készült mobilképeinket. A családtagok pedig mobilon vagy a gép előtt ülve is megnézhetik, milyen szépen kisimul a dolgozó ember arca két hét semmittevéstől.

A feltöltött képekhez és linkekhez rss-csatornát is generálhatunk, így könnyedén nyomon követhetjük, ha ismerőseink épp friss képeket töltöttek fel virtuális albumaikba.

Az Opera 2.0 közösségi, tartalommegosztó szolgáltatásai messze nem nevezhetők tökéletesnek, mindenesetre ez a verzió már kijelöli a crossplatform (platformközi) kommunikáció felé vezető utat. Ha minden jól megy, a mobilszolgáltatók is egyre nagyobb vehemenciával kapcsolódhatnak be. A PcWorld információi szerint az Opera már megkezdte a tárgyalásokat a legnagyobb mobilszolgáltatókkal. Az Opera Minit világszerte több millióan használják, a nemzetközi T-Mobile csoport saját márkanéven forgalmazza bizonyos készülékein, a Pannon meg felrakott egy linket a wapos oldalára, ahonnan letöltető a böngésző.

Az Opera Mininek magyar nyelvű változata is van, és többféleképpen megszerezhető. Beépített böngészővel nem rendelkező telefonon a wap.opera.com címet kell bepötyögni, és ott a magyar változatot kiválasztani, beépített webböngészővel rendelkező okostelefonon meg egyszerűen a mini.opera.com címen kell végigmenni a telepítővarázslón. (Opera Mini böngészőből ne próbálják letölteni és elindítani az új verzió telepítőjét. Nem fog sikerülni.)