Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Zsebinternet mindenkinek

2006.01.26. 09:45
Eddig a drága készülékkel rendelkezők privilégiuma volt a mobilos interternetezés, a kedden bemutatott ingyenes Opera Mini azonban szinte mindegyik modernebb mobilon lehetővé teszi a böngészést. Kipróbáltuk, milyen érzés.

#alt#
Kattintson a képre!
Elkészült az Opera Mini böngésző, így mostantól nemcsak okostelefonnal és más csúcskategóriás készülékkel lehet böngészni a weben, hanem alsókategóriás és közepesen jó mobilokkal is, ha van rajtuk Java és valamiképpen csatlakozni tudnak az internetre. A gyártó szerint a 2001 után piacra dobott mobilok többsége megfelel ezeknek a követelményeknek, de aki nem ismeri készüléke korát, a letöltési oldalon megtalálhatja a támogatott készülékek listáját.

Két változata van a szoftvernek, a semmitmondó nevekből azonban csak annyit érdemes megjegyezni, hogy a MIDP 2 több grafikai elemet jelenít meg, mint a közönséges MIDP 1. Telepítésük roppant egyszerű: .jar kiterjesztésű fájlt a készülék memóriájába kell átmásolni, majd elindítani. Első futásakor a Mini elmagyarázza, hogy az internetezésért bizony fizetni kell majd a szolgáltatónak, és szükség lehet gprs vagy 3g előfizetésre. A kapcsolat beállítását a szoftver ellenőrzi, és a végfelhasználói szerződés elfogadása után elkezdhetünk böngészni.

Benne vagyunk a zsebekben

Természetesen kíváncsi voltam arra, hogy az Index.hu képekkel és villogó animációkkal teletűzdelt hatalmas címlapja miként jelenik meg a kollégáktól kölcsönkért mobilok kijelzőjén: az eredmény megdöbbentő volt. Az Opera Mini ügyesen elkerülte a fölösleges animációk betöltését, ugyanakkor megtartotta a cikkek képeit, és olyan jól oldotta meg a képek meg a szövegek elrendezését és méretezését, hogy mind a főoldal, mind a cikkek olvashatóak voltak.

Kezelőfelülete és beállítása szélsőségesen egyszerű, az induló oldalon rögtön Google-keresést lehet indítani, be lehet gépelni egy url-t, illetve az oldal alján megtalálható néhány korábban betöltött oldal linkje. Középkategóriás készülékeknél (Sony Ericsson K600, Nokia 6101) a megjelenítés minősége nagyjából ugyanolyan volt, a Nokiától kölcsönkért profi N70 kijelzőjén viszont sokkal jobb volt az összkép, ebben az okostelefonban azonban már van egy másik Opera böngésző, sokkal jobb, mint a Mini.

Túlságosan lebutították

A fejlesztők igazán átvehettek volna az okostelefonokon futó Operából néhány jó funkciót, például a tageket, amelyekkel meg lehet jelölni a szöveg kezdetét, és a weboldal későbbi betöltésekor automatikusan oda lehet ugrani, vagy a számgombokra kiosztott parancsokat, amelyekkel gyorsan elérhetők a legfontosabb funkciók. Bár vannak hibái, szakértők szerint a Mini jelentősége óriási lehet, mert széles tömegeket juttathat hozzá a valódi internethez, kicsiben.