Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Kémvádak a Firefox ellen

2006.01.20. 11:15
A felhasználók nem tartják jó ötletnek, hogy az alternatív böngésző következő verziói aktívan jelentenének a linkek használatáról a webszervernek.

Mostanáig a weboldalak üzemeltetői nagy nehézségek árán tudták csak nyomon követni, hogy a felhasználók milyen linkekre kattintva léptek tovább. A nyílt forráskódú Firefox böngésző fejlesztői segíteni akartak, és ping-funkciót építettek a szoftverbe.

A weboldalak ennek segítségével üzenetet küldhetnek a szervernek, amint kattintás történik. Ehhez csupán a "ping" kiegészítést kell hozzáfűzni az oldalba kötött link html-kódjához.

Eléggé utálják

Jelenleg a funkció csak a böngésző egyik kísérleti változatának része. Ez a program szolgál a Firefox 2.0 alapjául. Ennek ellenére a visszajelentő eljárással szemben máris komoly kritikák fogalmazódtak meg.

Darin Fisher Firefox-fejlesztő weblogjában, az új funkciót leíró bejegyzés alatt több tucat mérges kommentár sorakozik. A felhasználók a ping-eljárást egyenesen kémprogramnak (spyware) titulálják, mivel senkinek senki köze hozzá, hogy merre szörföl az oldal látogatója.

Az érkezési irány nem titok

A funkció kikapcsolása ráadásul a böngésző beállításain át nem végezhető el. A módosítást egy szöveges alapú konfigurációs fájl átírásával lehet megtenni, vagyis ez a hétköznapi felhasználó számára kivitelezhetetlen volna.

Az ellenkező irány, vagyis hogy honnan érkezik a felhasználó, már hosszabb ideje vizsgálható. Az új pinggel kiegészítve gond nélkül lehetne részleteiben elemezni a felhasználó mozgását egy-egy weboldalon, írta a Slashdot.

A ping kiegészítés mögött különben a WhatWG munkacsoport áll, amelyet az alternatív böngészőket fejlesztő Mozilla, Opera és Apple hívott életre. A WhatWG célja az webes szabványok kiegészítése. Bár a Firefox fejlesztői az elsők, akik a funkciót alkalmazzák, a többi gyártó követheti a példájukat.