Mátyás
-6 °C
1 °C

A versenytársak nyomában az új Internet Explorer

2006.01.25. 12:30
Bár a Microsoft új böngészőjének, az Internet Explorer 7-nek továbbra sincsen hivatalos bétaváltozata, a fejlesztés legújabb stádiumából ismét a világhálóra került egy példány.

A jelek szerint a Microsoft a versenytárs böngészőkkel szembeni lemaradás ledolgozása mellett újdonságok kiötlésével is próbálkozik. Így a böngésző első indításakor az IE7 megkérdezi, hogy be kívánja-e a felhasználó kapcsolni a phising- (adathalászok elleni) védelmet.

Az apró betűs részből kiderül viszont, hogy a funkció használata jókora bizalmat feltételez a felhasználó részéről. A szűrő ugyanis folyamatosan adatokat továbbít a szoftvercég a szervereire. Az ígéretek szerint ugyanakkor az így gyűjtött adatokat nem használják személyek beazonosítására, írta a Der Standard.

A versenytársnál bevált I.

A legjelentősebb változás az IE7 arculatával történt. A Firefoxhoz hasonlóan csökkent az így elfoglalt felület, és az elrendezés is igazodik a versenytárshoz. Az egyes gombok elhelyezése még rendszertelennek tűnik, továbbá a korábbiakhoz képest a menü is átalakult, így néhány funkciót nehezen lehet megtalálni.

Az új Microsoft böngésző a felső sarokban már kulturáltan figyelmeztet a weboldalak veszélyesnek minősített ténykedésére. A felhasználó egyenként dönthet az ActiveX komponensek engedélyezéséről a megbízható oldalaknál, az alaphelyzet ugyanis a kikapcsolt helyzet.

Áttolt frissítések

A korábbi bemutatókon a Microsoft képviselői különösen kiemelték az IE7 RSS-képességeit. A Firefoxtól engedéllyel átvett narancsszínű ikon felbukkanása tájékoztat az új RSS-feedről, rákattintva pedig mutatja a választékot.

Az RSS-előfizetések kezelése az oldalsó sávon lehetséges, ide száműzték különben az előzményeket és a kedvenceket is. A bétaváltozatban a rendezési lehetőségek még igen korlátosak.

A versenytársnál bevált II.

A keresőablaknál szintén átvette a Microsoft a máshol bevált integrált megoldást. Viszont a korábbi bétákkal ellentétben itt alapbeállításként nem a Google-t tették előre, hanem a MSN Search-öt. Sőt a Google mindenestül hiányzik a választható keresők listájáról, de legalább a választék egyébként is szűkös. A Microsoft a végleges változatig még javításokat ígért, vagyis lehet, hogy megkegyelmeznek a Google-nak is.

Az IE7 biztonsági javításai közé tartozik a cookie-k jobb kezelhetősége. A felhasználó oldalanként határozhatja meg, hogyan viselkedjen a böngésző. Javításra szorult a pop-up ablakok blokkolása is, amely funkció az SP2-vel már az IE6 részévé vált. Az IE7 egy sor finombeállítást biztosít ezen a téren is.

Átszervezhető lapozás

RSS és ActiveX
Really Simple Syndication: XML alapú dokumentum híroldalak vagy blogok frissítéseinek nyomon követésére, az oldal megnyitása nélkül.

Az ActiveX a hagyományos Windows-fejlesztési technológiák internetes megjelenési formája. Két fontos fogalom az ActiveX vezérlő és ActiveX konténer. A vezérlők főleg a weboldalakról töltődnek le. A vezérlőhöz szükség van egy szoftverkomponensre - konténerre - amely kezeli azokat.

Végre beépített funkcióvá vált a lapozó böngészés (tabbed browsing). Alapbeállításában úgy működik, mint a Firefox 1.0.x sorozatnál: az új oldalak új ablakban nyílnak új lap helyett, a lapok sorrendje pedig kötött. A beállítások viszont könnyen módosíthatók.

Új eszköz a content advisor (tartalomszűrés), amellyel beállítható, hogy ki milyen oldalakat láthat, vagyis a böngésző beépített gyerekvédelmet kapott. Külön párbeszédablakban szervezhető át az IE7 bővítményeinek (add-on) működése. Ez jelenleg az ActiveX vezérlőket jelenti, vagyis össze sem vethető más böngészők hasonló képességeivel.

Új lehetőség az oldalak kicsinyített előnézetének behívása. A rendszer viszont jelenleg még nem működik megbízhatóan, néha szétesnek benne a frameket használó oldalak. A tesztelők ezen kívül a bétaváltozat lassúságára panaszkodnak. Az oldalak betöltése és a tabok közti váltás lassabb, mint a Firefoxnál.