Taksony
-2 °C
3 °C

Megszűnik az önálló Internet Explorer

2003.06.05. 11:11
A Microsoft weboldalán az olvasható, hogy az operációs rendszer részeként ugyan tovább fogják fejleszteni az Internet Explorert, ám nem lesz önállóan telepíthető változata, így az IE 6.0, Service Pack 1 lesz az utolsó önállóan installálható verzió.
A Microsoft az Internet Explorert az operációs rendszer képességeinek kibővítésére szánta eredetileg, de a cég ellen indított trösztellenes per idején bemutatta és piacra dobta az Internet Explorer Unix operációs rendszereken működő változatát is, írja a Prohardver. A vállalat így akarta demonstrálni, hogy nem akar monopolhelyzetet elérni, valamint termékei külön-külön is működőképesek. A pert lezáró megállapodás egyik eleme az volt, hogy a Microsoftnak lehetővé kellett tennie például a Windows XP-ben, hogy a felhasználók más programokat is telepíthessenek, vagy akár le is törölhessék számítógépükről az Explorert.

A versenytársnak vége

A Microsoft szóvivője, Brian Countryman szerint a vállalatnak már nem éri meg az Internet Explorer továbbfejlesztése, inkább a Windows-utód Longhornra és a Palladiumra koncentrál. Független szakértők szerint viszont inkább az AOL-lel nemrégiben kötött megállapodás állhat a redmondi társaság álláspontja mögött. Az is tény, hogy gyakorlatilag már eltűnt a piacról a Netscape, amely az IE legkomolyabb böngésző-konkurense volt.

A Microsoft fizet

Mint már korábban írtuk, a Microsoft pénteken bejelentette, hogy a böngészőháborút lezáró megállapodás keretében 750 millió dollárt fizet, valamint böngésző- és médiatechnológiáját is díjmentesen átadja az AOL-nak, közölte a Financial Times. A szoftvercég ezen felül további adatokkal látja el riválisát, hogy annak szoftverei hibátlanul futhassanak a Windows operációs rendszereken.

A Netscape Communications, illetve anyavállalata, az AOL Time Warner 2002 januárjában csatlakozott a Microsoft ellen beadott trösztellenes keresethez. A felperes azt állította, hogy a szoftvercég törvény- és versenyellenes módszerekkel biztosította az Explorer böngésző piaci dominanciáját, ami miatt óriási károk érték a Netscape-et.