A Microsoft kedvezményekkel nyomja el riválisait

2003.05.15. 12:27
Bár a világ személyi számítógépeinek kilencven százalékán a Microsoft operációs rendszere fut, a redmondi óriásvállalat értékesítési igazgatója ezzel egy csöppet sem elégedett. Orlando Ayala tavaly nyáron e-mailben vázolta fel a vezető menedzserek számára követendő stratégiát, miszerint a kormányokat le kell beszélniük az olcsóbb alternatívák használatáról, írta az International Herald Tribune.
A kormányokkal vagy nagy intézményekkel folytatott tárgyalások eredménytelensége esetén a vezetők egy különleges alap tartalékait felhasználva igen jutányos áron, vagy akár ingyen is kínálhatták a cég szoftvereket, derült ki Ayala leveléből, amelyet Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója is kézhez kapott.

Microsoft: a Linux nem győzhet

A körlevél elsősorban az asztali számítógépek operációs rendszereiről szólt, külön kiemelve az egyik kicsiny versenytársat, a Linuxot. "SEMMI esetre sem veszítsenek a Linuxszal szemben" - mondta Ayala.

Az International Herald Tribune birtokába jutott dokumentumok szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója megpróbálja minden eszközzel megvédeni a dominanciáját. A 43 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkező vállalat kétségtelenül megengedheti magának, hogy a technológiai szektor összeomlása közepette ilyen erőszakos árengedmény-politikával próbálja fenntartani hatalmas piaci részesedését - írja a lap.

A monopólium nem adhatna kedvezményt

Ezek a taktikák azonban igen kockázatosak, ugyanis óhatatlanul felmerül a kérdés: a Microsoft vajon mennyire finomított üzleti politikáján az óta, hogy az 1990-es években komoly monopóliumellenes szabályozásokkal kellett szembenéznie? Európában - ahol jelenleg is vizsgálatot folytatnak a Microsoft monopolhelyzetével kapcsolatban - valószínűleg nem néznek jó szemmel ezekre a kedvezményekre. Az európai törvények szerint ugyanis a jelentős piaci részesedéssel rendelkező vállalatok - mint például a Microsoft - nem ajánlhatnak föl olyan kedvezményeket, amelyekkel a versenytársaikat kiszoríthatják a piacról.

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, afrikai és közel-keleti régiójának vezetője azzal védte meg Ayala levelét, hogy a különleges alap annak a stratégiának a része, amely a kormányzati és oktatási piacon való versenyképességet segíti elő. Courtois szerint a Linux jelentős versenytársnak számít, ráadásul hasonló taktikát használ.  • Hírek
  • Bankszámla