Orsolya
10 °C
21 °C

Két állam nem adja fel a Microsoft-pert

2003.05.06. 16:01
Két amerikai állam hétfőn arra kérte a fellebbviteli bíróságot beadványában, hogy semmisítse meg a Microsoft elleni antitröszt-perben tavaly született megállapodást, mivel az nem létesített versenyhelyzetet a szoftveriparban, és a cég korábbi törvénysértéseit sem büntette meg.
A 76 oldalas beadványban Massachusetts és Nyugat-Virginia államügyészei leszögezték: a szövetségi bíróság tavaly nem megfelelő megállapodást szentesített döntésével. "A szövetségi bíróság ítélete még azt sem akadályozza meg, hogy a Microsoft folytassa a bíróság által jogsértőnek talált gyakorlatot." - áll a beadványban.

A fellebbviteli bíróság előtt megtámadott döntést tavaly november elsején hozta Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő, mellyel elfogadta a Microsoft, az amerikai igazságügyminisztérium és kilenc amerikai állam megállapodását. A megállapodást akkor ellenző másik kilenc állam közül már csak Massachusetts és Nyugat-Virginia követeli erősebb szankciók meghozatalát.

Elégtelen szankciók

A megállapodás arra kötelezi a Microsoftot, hogy biztosítson nagyobb szabadságot a számítógépgyártóknak a szoftverválasztásban, és a Microsoft egyes programikonjainak elrejtése mellett rivális cégek szoftvereivel is szállíthassák új gépeiket. A két állam szerint azonban a bíróságnak nem lett volna szabad rábólintania a megállapodásra, mely nem szabadította fel a szoftverpiacot és nem vonta meg a Microsofttól versenyellenes üzleti gyakorlatának "gyümölcseit".

Mások is fellebbeznek

Hétfőn ugyanezen fellebbviteli bírósághoz két Microsoft-ellenes érdekképviseleti szövetség, a számítógépgyártók (CCIA) és a szoftvergyártók (SIIA) egyesülete is benyújtotta fellebbezését az ügyben. A két szervezet szerint a trösztellenes pert lezáró megállapodás nem szolgálta a köz érdekét, ez pedig sérti a szövetségi törvényeket.

A Microsoftnak június 18-ig kell válaszbeadványát benyújtania a bíróságra, a fellebbviteli bíróság pedig november 4-én kezdi a szóbeli meghallgatásokat az ügyben.