Lujza
-1 °C
13 °C

A Microsoft 750 millió dollárt fizet az AOL-nak

2003.05.30. 12:33
Az AOL versenyellenes magatartással vádolta a szoftveróriást. A Microsoft most peren kívül fizet.
A Netscape Communications, illetve anyavállalata, az AOL Time Warner 2002 januárjában csatlakozott a Microsoft ellen beadott trösztellenes keresethez. A felperes azt állította, hogy a szoftvercég törvény- és versenyellenes módszerekkel biztosította az Explorer böngésző piaci dominanciáját, ami miatt óriási károk érték a Netscape-et.

A vád szerint a Microsoft például szabálytalan egyezségeket kötött számítógépgyártókkal és más cégekkel, hogy riválisát kiszorítsa a piacról. Az AOL kártérítést követelt, és szerette volna, ha az anyagiakon túl egyéb retorziókat is foganatosítanának versenytársával szemben.

'Versenytársak maradunk'

A mostani megállapodás keretében a Microsoft 750 millió dollárt fizet, valamint böngésző- és médiatechnológiáját is díjmentesen átadja az AOL-nak, közölte a Financial Times. A szoftvercég ezen felül további adatokkal látja el riválisát, hogy annak szoftverei hibátlanul futhassanak a Windows operációs rendszereken.

"Továbbra is versenyzünk egymással, de most, hogy ezt az akadályt is elhárítottuk, sok területen együtt is működhetünk" - mondta Bill Gates a megállapodás után. Dick Parsons, az AOL elnök-vezérigazgatója szintén elégedetten nyilatkozott az egyezségről. Mint mondta, a befolyó összeget adósságcsökkentésre fordítják - a cég adósságállománya március végén 26,3 milliárd dollár volt.