Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Újabb trösztper: beszáll az AOL

2002.01.23. 15:49
A kilencvenes évek böngészőháborúja és a vele összefonódó trösztper újabb fejezettel bővül. A fejezet címe: a Netscape-et kiütötte az arénából a Microsoft, amelynek szemüveges arcáról minden pofon lecsúszott - a Netscape azonban apukájával, az AOL Time Warnerrel tér vissza és kilenc másik apukával, akik amerikai államok.
A jelentések szerint egy újabb, szélesebb jogi alapon álló antitrösztper kerekedik majd abból a hét vádpontot tartalmazó perindítási kérelemből, amelyet a Netscape Communications adott be kedden a Microsoft ellen egy amerikai bíróságon. A jogi attakot, amelynek csapásiránya (piaci pozícióval való visszaélés, törvénytelen üzleti taktika) nagy részben az amerikai államok által indított, és megegyezéssel zárult antitröszt perével azonos, ezúttal maga a piaci vesztes Netscape és nem utolsó sorban tulajdonosa, a - trösztileg nemkülönben szagos - AOL Time Warner vezeti.

Nagy vizi állatok

Colleen Kollar-Kotelly
A világ ura
Jelen ismereteink alapján a kilátások a következők: több évig tartó elkeseredett jogi küzdelem, amelyben a megegyezés esélye igen alacsony. (Ha csak valamelyik szereplő egy előre nem látható esemény folytán meg nem rendül anyagilag.)

Lássuk mit mondanak az érdekeltek:

"Az AOL Time Warner évek óta kihasználja a politikát és az igazságszolgáltatást a Microsofttal szembeni versenyében. Ez csak egy újabb taktikai húzás a pereskedési hadjáratukban. A Microsoft új termékek fejlesztésébe fektet, az AOL pedig ügyvédekbe és lobbizásba - hogy újabb akadályokat gördíthessen a Microsoft útjába" - így Jim Desler, a Microsoft szóvivője.

"Nem kérdéses, hogy a Microsoft megszegte a törvényt, megsértette a versenyszabályokat és megkárosította a fogyasztókat" - fogalmaz közleményében Randall J. Boe, az AOL jogtanácsosa.

Pénz és bünti

A Microsoft több mint száz különböző ügyben szerepel alperesként - jelen per ezektől abban különbözik, hogy az ismeretlen összegű kártérítésen túl a Netscape szeretné, ha bírósági végzés állítaná helyre a versenyt a deszktopokon. Az AOL szívesen látná, ha anyagiakon túl egyéb retorziókat is foganatosítanának versenytársával szemben - itt ismét felködölhet lelki tekintetünk előtt a Microsoft-darabolás korábban elmeszelt víziója, illetve más esélyesebb megoldások (rendőrörs kiépítése Bill Gates irodájában).

Kilenc kilences csavar

USA vs. Microsoft megegyezés

Mellette:
New York
Ohio
Illinois
Kentucky
Louisiana
Maryland
Michigan
Észak-Georgia
Wisconsin

Ellene:
California
Connecticut
Florida
Iowa
Kansas
Massachussetts
Minnesota
Utah
Nyugat-Virginia

Az első antitröszt per 2001 novemberében olyan megegyezéssel ért véget, amelyben a pert indító tizennyolc államból kilenc vett részt. Az Microsoft érve, amely szerint a Netscape egy böngészőn keresztül olyan "middleware" programkomplexumot juttathat a felhasználó merevlemezére, amely végső soron átveszi az operációs rendszer szerepét, meggyőzőnek bizonyult - a megegyezésben a Microsoft visszafogottabb piaci viselkedést és több mélységi termékinformáció kiadását vállalta.

Kilenc másik állam azonban bíróság elé citálta a megegyezést. A kettes számú antitröszt per indítója, az AOL Time Warner több közleményben kinyilvánította ezzel kapcsolatos mélységes szimpátiáját és valószínűleg ugyanezért kérelmezték, hogy az AOL kontra Microsoft ügyet, ugyanaz a Colleen Kollar-Kotelly bírónő tárgyalja, mint az első antitröszt per folytatásáért küzdő kilenc államét.

A Microsoft negyvenmilliárd dolláros költségvetésében hatszázhatvan millió dollárt különítettek el perköltségekre. A mintegy száznyolcvan milliárd forintra tehető összeg nagyobbik része és még egyszer ugyanannyi idén Kollar-Kotelly bírónő arcába repül majd vérprofi ügyvédek szájából. Ropi, szotyi, ücsi a mozgó árusoknál kapható.