Szilvia
5 °C
16 °C

Újabb trösztper: beszáll az AOL

2002.01.23. 15:49
A kilencvenes évek böngészőháborúja és a vele összefonódó trösztper újabb fejezettel bővül. A fejezet címe: a Netscape-et kiütötte az arénából a Microsoft, amelynek szemüveges arcáról minden pofon lecsúszott - a Netscape azonban apukájával, az AOL Time Warnerrel tér vissza és kilenc másik apukával, akik amerikai államok.
A jelentések szerint egy újabb, szélesebb jogi alapon álló antitrösztper kerekedik majd abból a hét vádpontot tartalmazó perindítási kérelemből, amelyet a Netscape Communications adott be kedden a Microsoft ellen egy amerikai bíróságon. A jogi attakot, amelynek csapásiránya (piaci pozícióval való visszaélés, törvénytelen üzleti taktika) nagy részben az amerikai államok által indított, és megegyezéssel zárult antitröszt perével azonos, ezúttal maga a piaci vesztes Netscape és nem utolsó sorban tulajdonosa, a - trösztileg nemkülönben szagos - AOL Time Warner vezeti.

Nagy vizi állatok

Colleen Kollar-Kotelly
A világ ura
Jelen ismereteink alapján a kilátások a következők: több évig tartó elkeseredett jogi küzdelem, amelyben a megegyezés esélye igen alacsony. (Ha csak valamelyik szereplő egy előre nem látható esemény folytán meg nem rendül anyagilag.)

Lássuk mit mondanak az érdekeltek:

"Az AOL Time Warner évek óta kihasználja a politikát és az igazságszolgáltatást a Microsofttal szembeni versenyében. Ez csak egy újabb taktikai húzás a pereskedési hadjáratukban. A Microsoft új termékek fejlesztésébe fektet, az AOL pedig ügyvédekbe és lobbizásba - hogy újabb akadályokat gördíthessen a Microsoft útjába" - így Jim Desler, a Microsoft szóvivője.

"Nem kérdéses, hogy a Microsoft megszegte a törvényt, megsértette a versenyszabályokat és megkárosította a fogyasztókat" - fogalmaz közleményében Randall J. Boe, az AOL jogtanácsosa.

Pénz és bünti

A Microsoft több mint száz különböző ügyben szerepel alperesként - jelen per ezektől abban különbözik, hogy az ismeretlen összegű kártérítésen túl a Netscape szeretné, ha bírósági végzés állítaná helyre a versenyt a deszktopokon. Az AOL szívesen látná, ha anyagiakon túl egyéb retorziókat is foganatosítanának versenytársával szemben - itt ismét felködölhet lelki tekintetünk előtt a Microsoft-darabolás korábban elmeszelt víziója, illetve más esélyesebb megoldások (rendőrörs kiépítése Bill Gates irodájában).

Kilenc kilences csavar

USA vs. Microsoft megegyezés

Mellette:
New York
Ohio
Illinois
Kentucky
Louisiana
Maryland
Michigan
Észak-Georgia
Wisconsin

Ellene:
California
Connecticut
Florida
Iowa
Kansas
Massachussetts
Minnesota
Utah
Nyugat-Virginia

Az első antitröszt per 2001 novemberében olyan megegyezéssel ért véget, amelyben a pert indító tizennyolc államból kilenc vett részt. Az Microsoft érve, amely szerint a Netscape egy böngészőn keresztül olyan "middleware" programkomplexumot juttathat a felhasználó merevlemezére, amely végső soron átveszi az operációs rendszer szerepét, meggyőzőnek bizonyult - a megegyezésben a Microsoft visszafogottabb piaci viselkedést és több mélységi termékinformáció kiadását vállalta.

Kilenc másik állam azonban bíróság elé citálta a megegyezést. A kettes számú antitröszt per indítója, az AOL Time Warner több közleményben kinyilvánította ezzel kapcsolatos mélységes szimpátiáját és valószínűleg ugyanezért kérelmezték, hogy az AOL kontra Microsoft ügyet, ugyanaz a Colleen Kollar-Kotelly bírónő tárgyalja, mint az első antitröszt per folytatásáért küzdő kilenc államét.

A Microsoft negyvenmilliárd dolláros költségvetésében hatszázhatvan millió dollárt különítettek el perköltségekre. A mintegy száznyolcvan milliárd forintra tehető összeg nagyobbik része és még egyszer ugyanannyi idén Kollar-Kotelly bírónő arcába repül majd vérprofi ügyvédek szájából. Ropi, szotyi, ücsi a mozgó árusoknál kapható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?