Gates megbízható Windowst akar

2002.01.18. 14:20
Egy kiszivárogtatott email szerint Bill Gates az újabb funkciók integrálása helyett a biztonságot és a személyes adatok védelmét tartja a Microsoft legfontosabb feladatának. Tette ezt mintegy két nappal azután, hogy a Los Angeles Times a világgazdaság stabilitásának fenyegetését emlegette és a szoftvercég hanyatlását helyezte kilátásba, ha hosszú távon nem javít alkalmazásain.
Bill Gates a konzumerek világtalálkozóján
Bill Gates 47 ezer munkatársának szétküldött jegyzetében új célokat jelölt ki az eddig minden más alkalmazást Windows operációs rendszeréhez csatoló szoftvergyárnak: az adatvédelem és biztonság lesz ezentúl a fő csapásirány. A "megbízható számítástechnika" fedőnevű akció mostantól a Microsoft legmagasabb prioritású feladata, és a "felhasználó kezébe kell adni személyes adatainak kezelését".

Az üzenet természetesen azonnal eljutott, mintegy automatikusan kiszivárgódott a sajtóhoz is, mivel a betonbiztosnak hirdetett Windows XP oprendszerbe beficcent néhány komoly hiba, ami aláaknázhatja a termék bevezetésébe fektetett dollármilliókat. A Microsoft tavaly decemberben fedezett fel egy súlyos biztonsági rést az XP-ben, a javítására megjelent fájl pedig napokig elérhetetlen volt automatikus frissítéssel.

Jobb későn?

A "stratégiai fordulat" nem véletlenül január közepén következett be a Microsoft életében, bár a Windows XP jól fogy, október 25-i premierje óta mintegy 17 millió darabot vittek haza belőle, a sokat hangoztatott stabilitás és biztonság a sajtó örökké gyanakvó munkatársaiba, nem hagyott maradandó nyomot.

A Los Angeles Times elemzője egészen odáig jutott, hogy a Microsoft operációs rendszereinek hibái "a világgazdaság jelentős részét kezdik fenyegetni, és kérdéseket vetnek fel a Microsoft jövőjével kapcsolatban". Az elemző szerint az újabb és újabb funkciók Windowsba préselése újabb és újabb biztonsági réseket nyitott az operációs rendszeren, ami évente dollármilliárdokban mérhető károkat okoz a felhasználóknak, vállalatoknak, kormányhivataloknak.

A Windows XP Universal Plug & Play funkciójának decemberben felfedezett hibája miatt kiadott FBI-figyelmeztetés csak erősítette a világvége-hangulatot, amire a biztonságtechnikai koordináció központ, az államilag finanszírozott CERT Coordination Center jelentése tette fel a pontot. A szervezet szerint 2001-ben 2437 biztonsági réssel több mint duplájára emelkedett a regisztrált (nem csak windowsos - a szerk.) szoftverhibák száma, miután 2000-ben szintén több mint kétszeresére emelkedett.

A szoftvergyártó felelőssége

A probléma súlyosságát az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia is felismerte, össze is hívott fürgén egy szakértői csapatot, akik arra az álláspontra jutottak, hogy a törvényhozásnak minél hamarabb véget kell vetnie a szoftvergyártók immunitásának. A szakértők úgy vélik, a szoftvergyártókat ugyanúgy felelősségre kellene vonni termékeik hibájáért és az okozott károkért, mint az autógyártókat, a gyógyszergyárakat vagy bármi más termék forgalmazóját.

A republikánus Rick Boucher, a Kongresszusi Internetes Választmány társelnöke a jelentést olvasva jó esélyt látott, hogy a Kongresszus rövid időn belül napirendre tűzi a probléma megvitatását. A hír sokak számára azért is örvendetes, merthogy a bíróságok a mai napig elutasítják a szoftvereik miatt károsult felhasználók kereseteit, azaz például Windowssal elszállt családregény, vírussal a konkurenciához csusszant szerződéstervezet miatt nemigen lehet perelni.

A felhasználó a szoftver telepítésekor jó esetben átszkrollozott és bekattintott licencszerződésében ugyanis lemond legtöbb jogáról. A Microsoft és a szoftvergyártólobbi bevédett állásai erősítésére szeretné átverni a Uniform Computer Information Transactions Act törvénytervezetet, amely további garanciákat biztosítana az alkalmazásokban minduntalan felbukkanó hibák ellen.

Sok múlik a Microsoft hozzáállásán

Biztonságtechnikai szakértők ezért Gates PR-emailje után ha nem is futnak köröket felszabadultan a réten, nagyobb esélyt látnak, hogy a Microsoft végre ténylegesen tesz valami kézzelfoghatót az egyre halmozódó bugok számának visszaverésére.

A hekkerből kopóvá konvertált @Stake biztonságtechnikai vállalat vezető kutatója, Chris Wysopal elmondása szerint a vállalati körlevél reményt adott egy szebb jövőre, és alvászavarai is csökkentek némileg. "Természetesen semmi nem jelent mindenre végleges megoldást, a Microsoft fókuszált figyelme azért segíthet valamit" - mondta Wysopal, főleg a minden alkalmazást internetesíteni vágyó .Net program előrehaladtával.  • Tippek
  • Hírek