Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Rekordot döntött a GTA IV

2008.05.05. 13:30
Múlt keddig a GTA: San Andreas tartotta ez első napi eladási csúcsot, mostantól a negyedik rész a bajnok: 24 órán belül félmilliónál is többet vettek az új GTA-ból a britek.

A hét legkevésbé meglepő híre, hogy bankot robbantott a GTA negyedik része. Az első adatok szerint a nyitónapon 609 ezer darab fogyott a játékból a briteknél, a Entertainment and Leisure Software Publishers Association közleménye alapján, és 50 millió dolláros bevételt termelt. Ezzel az eredménnyel a GTA IV megdöntötte az eddigi rekordot, amit történetesen éppen egyik elődje, a GTA: San Andreas tartott – abból 501 ezer fogyott az első 24 órában még 2004 októberében. Ráadásul a folytatás is hasonlóan erős: bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, a kereskedők azt állítják, hogy a hét további napjaiban is elképesztően erős volt a kereslet, szóval jó esély mutatkozik rá, hogy a hetedik nap lejárta után, tehát hétfőn éjfélkor újabb rekord születik. Pont ahogy megjósolták.

Erre számítottak

Az ugyanis már korábban kiderült, hogy a játék kiadója, a Take 2 hatmillió eladott példányt és 400 millió dolláros forgalmat várt a játékról a megjelenés utáni első héten. Ezzel a GTA IV messze lekörözné a Halo 3 tavalyi videojáték-rekordját, ami ötmilliós eladást és 300 milliós bevételt jelentett. A játék lenyomhatja a mozis csúcsot is, amit a Karib-tenger kalózainak utolsó része tart 404 milliós első heti nemzetközi jegybevétellel. Vannak még bátrabb elemzők is, akik akár a nyolcmilliós első heti eladást is elképzelhetőnek tartják, ami nem lenne meglepő, tekintettel arra, hogy már az első napon elfogyott félmillió csak a briteknél.

Régi-új város

Az érdeklődés annak ellenére nagy, hogy sokan, főleg a PlayStation 3-tulajdonosok hibákat jelentettek. Voltak játékosok, alakinek már a telepítés is nehezen ment, de akadt olyan is, akinek rendszeres fagyásokkal vette el a kedvét a GTA. A Rockstart azóta már bejelentette, hogy dolgozik a hibák kijavításán, és nemsokára elérhető lesz a javítópatch. Mindenesetre a PS3-tulajdonosok is veszik a játékot, a brit piacon fogyott félmillió GTA IV 44 százaléka PS3-as volt, 56 százalék jutott az Xbox 360-nak.

A sorozat korábbi epizódjai anyagilag sikeresek voltak, és a kritikusok is el voltak ájulva a harmadik rész óta mindegyik GTA-tól. A Rockstar közel három és fél évig fejlesztette a negyedik sorszámú részt, ami a nemzetközi tesztek és saját próbánk alapján is meglátszik a játékon: Liberty City részletgazdagsága elképesztő, a játékmenet izgalmas, a forgatókönyv és a karakterek kidolgozottsága a filmeket idézi.