Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kézi szkenner kamerás mobilból

2005.09.16. 10:30
A japán NEC elektronikai gyár és a NAIST fejlesztőintézet által kidolgozott szoftverrel kézi szkennerré alakítható a fényképezőgépes mobiltelefon. Küszöbön a legújabb szerzői jogsértés.

Hétköznapi jelenet a japán utcákon a mobillal kiadványokat fotózgató pofátlan járókelőkkel veszekedő újságárus. Ma már elérhetőek kezdetleges karakterfelismerő programok, amelyekkel a mobil a megfelelő képet szöveggé alakítja.

Az új szoftver 3-5 másodperc alatt feldolgoz egy A4-es lapot, úgy hogy 21-35 képet készít az oldalról, a nyomtatott szöveget felismeri és digitális szöveggé alakítja, majd beilleszti a képeket. A program a szkennelés során észleli az oldal görbületét és korrigálja a torzulást, így a hajtásba csúszó szavakat is tisztán dekódolja.

"Az a célunk, hogy a mobiltelefont bármikor hordozható faxként és szkennerként lehessen használni" - mondta az NEC szóvivője a New Scientistnek.

A jogi szakértők ugyanakkor jelezték, hogy a nyomtatott termékek kiadói részéről ellenérdek jelentkezik, hiszen az egyes kiadványokat vásárlás nélkül haza lehet vinni a szoftver segítségével.

Az NEC közölte, hogy nem támogatja ezt a fajta felhasználást, ezért a szkenner használata során hangjelzés szólal meg, így a könyvesboltosok azonnal megbotozhatják a piszkos tolvajt.

Az NEC és NAIST közölte, hogy három éven belül biztosan nem kerül kereskedelmi forgalomba a szkennerszoftver.